Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Prepare Appetizing Apam Nasi Ceria

Apam Nasi Ceria.

Apam Nasi Ceria You can cook Apam Nasi Ceria using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Apam Nasi Ceria

  1. Prepare of A) BAHAN KISAR.
  2. It's of nasi (lebihan semalam).
  3. It's of air.
  4. You need of gula (boleh kurangkan jika tak suka manis).
  5. You need of B) BAHAN AYAK.
  6. Prepare of tepung beras.
  7. You need of tepung gandum.
  8. It's of sudu kecil yis mauripan.
  9. Prepare of C) PEWARNA.
  10. You need of sudu kecil pewarna pink.
  11. It's of sudu kecil pewarna hijau.
  12. You need of *Boleh letak apa saja warna kegemaran.
  13. It's of lain lain bahan.
  14. Prepare of biji kelapa parut (di gaul dengan 1 sudu kecil garam).
  15. It's of minyak (untuk di sapu pada acuan).

Apam Nasi Ceria instructions

  1. Kisar nasi dan air dahulu kemudian masukkan gula dan kisar lagi sampai lumat..
  2. Campurkan bahan kisar ke dalam bahan ayak. Gaul sebati. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian dan letak pewarna pink dau hijau. Tutup adunan dan perapkan selama 1 jam..
  3. Sapukan acuan dengan sedikit minyak agar apam tak melekat. Saya gunakan acuan puteri ayu. Panaskan pengukus. Sementara itu isi adunan ke dalam acuan dalam 3/4 saja. Jangan terlalu penuh. Kukus dengan api besar selama 20 minit..
  4. Bila dah kembang dan betul2 masak keluarkan acuan dari pengukus. Kemudian cungkil sedikit apam di tepi dan keluarkan dari acuan. Bolehlah di hidangkan bersama kelapa parut yang di campur sedikit garam. SELAMAT BERSARAPAN! 😍.