Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Yummy Apam Balik Pandan

Apam Balik Pandan.

Apam Balik Pandan You can have Apam Balik Pandan using 16 ingredients and 16 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Apam Balik Pandan

  1. Prepare of Bahan A.
  2. You need of tepung gandum.
  3. It's of gula pasir.
  4. It's of S/T YIS SEGERA.
  5. Prepare of SANTAN PANAS (BOLE JUGA KALAU NAK GUNA SUSU SEGAR).
  6. It's of Bahan B.
  7. Prepare of BIJI TELUR (PUTIH N KUNING).
  8. Prepare of biji kuning telur.
  9. Prepare of air perahan daun pandan.
  10. It's of S/T BAKING POWDER.
  11. It's of S/T SODA BAIKARBONAT.
  12. You need of pewarna hajau.
  13. You need of filling.
  14. It's of gula.
  15. It's of coklat rice secukupnya.
  16. You need of cheddar cheese secukupnya.

Apam Balik Pandan step by step

  1. CARA -CAMPURKAN TEPUNG GANDUM NGAN GULA.. GAUL RATA....
  2. MASUKKAN SANTAN PANAS PUKUL NGAN MENGUNAKAN WHISK HINGGA LEMBUT DAN HALUS....
  3. MASUKKAN YIS SEGERA DAN GAUL HINGGA SEBATI....
  4. PERAPKAN LEBIH KURANG 1/2 JAM....
  5. PUKUL TELUR HINGGA SEBATI.. (PUKUL NGAN TANGAN JE).
  6. KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM ADUNAN YIS TADI.. GAUL HINGGA SEBATI....
  7. MASUKKAN AIR PANDAN JUGA PEWARNA HIJAU.. KACAU LAGI...
  8. MASUKKAN BAKING POWDER.. GAUL SEBATI.. KEMUDIAN BIARKAN DAHULU SELAMA 15 MINIT...
  9. PANASKAN ACUAN APAM BALIK.. JANGAN TERLALU PANAS YE....
  10. MASUKKAN SODA BAIKARBONAT KEDALAMADUNAN..GAUL SEBATI... KEMUDIAN BOLE LA TUANG KEDALAM ACUAN PANAS TADI....
  11. API JANGAN TERLALU BESAR YE...TUNGGU HINGGA TIMBUL LUBANG2 KT ATAS PERMUKAAN APAM BALIK...KEMUDIAN TTP ACUAN KJAP....
  12. KEMUDIAN TABUR SEDIKIT GULA DIATAS PERMUKAAN..TTP KJAP....
  13. KEMUDIAN BOLE LA DIANGKAT.
  14. TABUR COKLAT RICE JG CHEDDAR CHEESE DIATASNYA. KEMUDIAN LIPAT DUA....
  15. SIAP.. BOLE DIHIDANGKAN...
  16. *FILLING BOLE BUBUH IKUT CITARASA YE... **ADUNAN NI X BYK.. KLU GUNA ACUAN APAM BALIK BESAR DPT SEKEPING JE... KLU KECIL DAPAT 2 @ 3 KEPING JE IKUT KETEBALAN YG KITA NK... **SELAMAT MENCUBA.....