Easiest Way to Cook Delicious Apam gula hangus
Apam gula hangus.
You can have Apam gula hangus using 10 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Apam gula hangus
- Prepare of Bahan untuk karamel.
- Prepare 1 cawan of gula.
- It's 1 cawan of air panas.
- It's 2 of sudu besar marjerin.
- Prepare of Bahan untuk Apam.
- Prepare 1 1/2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1 sudu teh of soda bikarbonat.
- Prepare 1/2 cawan of minyak.
- You need 2 of biji telur (gred B).
- Prepare 2 of sudu besar susu pekat manis.
Apam gula hangus instructions
- Sediakan karamel dahulu..masukkan gula ke dalam kuali ataupun periuk.. Masak dengan api yang perlahan sehingga gula hancur.kemudian masuk air panas sedikit2 sampai habis.kacau dengan sudip Kayu..dan baru masukkan marjerin..ketepikan...
- Cara nak sediakan Apam pula..guna blender ye..
- Tepung dan soda bikarbonat Ayak dulu..
- Masukkan telur dalam blender.. Blend selama lebih kurang 3 minit...
- Kemudian masukkan minyak,karamel tadi dan susu pekat. Blend bagi sebati..
- Kemudian masukkan tepung sedikit2 dan blend sampai habis...
- Tuang dalam acuan 3/4 nak pnuh..
- Untuk acuan kecil kukus dalam 15-20 minit..acuan besar 40 minit. Ataupun sehingga masak.. Tutup acuan dengan aluminium foil...
- Kukus dengan api yang sederhana..tutup penutup kukus dengan kain supaya air tidak menitik dalam adunan..
- Sedia di hidang...