Recipe: Delicious Tepung Apam Kelantan
Tepung Apam Kelantan.
You can have Tepung Apam Kelantan using 10 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Tepung Apam Kelantan
- Prepare 500 gram of tepung gandum.
- It's 80 gram of gula perang(boleh tambah kalau suka manis).
- It's 1/4 camca of teh garam gunung Saji.
- Prepare 3/4 camca of teh lada hitam.
- Prepare 2 of biji bawang merah.
- Prepare 1 camca of besar yis kering.
- You need 1 of biji telur.
- Prepare 1 cawan of (metrik)air.
- You need 2 of cawan(metrik)air suam.
- You need of Kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam.
Tepung Apam Kelantan step by step
- Kisar halus lada hitam,bawang merah dengan 1 cawan air.Ketepikan..
- Masukkan tepung gandum,yis,telur,gula perang,garam gunung dan 2 cawan air suam dalam mangkuk besar..
- Masukkan bahan kisar,kacau hingga bercampur rata..
- Masukkan ke dalam blender,kisar adunan hingga halus.Perap selama 15-20 minit..
- Panaskan kuali leper non stick,tuangkan 1/2 cawan bancuhan apam.Tutup kuali..
- Bila timbul lubang-lubang kecil dipermukaan apam,buka penutup kuali,balikkan apam.Masak hingga keperangan.Angkat.Buat hingga habis adunan..
- Hidangkan bersama kelapa parut putih yang telah digaul dengan secubit garam halus..