Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Delicious Tepung Apam Kelantan

Tepung Apam Kelantan.

Tepung Apam Kelantan You can have Tepung Apam Kelantan using 10 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Tepung Apam Kelantan

  1. Prepare 500 gram of tepung gandum.
  2. It's 80 gram of gula perang(boleh tambah kalau suka manis).
  3. It's 1/4 camca of teh garam gunung Saji.
  4. Prepare 3/4 camca of teh lada hitam.
  5. Prepare 2 of biji bawang merah.
  6. Prepare 1 camca of besar yis kering.
  7. You need 1 of biji telur.
  8. Prepare 1 cawan of (metrik)air.
  9. You need 2 of cawan(metrik)air suam.
  10. You need of Kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam.

Tepung Apam Kelantan step by step

  1. Kisar halus lada hitam,bawang merah dengan 1 cawan air.Ketepikan..
  2. Masukkan tepung gandum,yis,telur,gula perang,garam gunung dan 2 cawan air suam dalam mangkuk besar..
  3. Masukkan bahan kisar,kacau hingga bercampur rata..
  4. Masukkan ke dalam blender,kisar adunan hingga halus.Perap selama 15-20 minit..
  5. Panaskan kuali leper non stick,tuangkan 1/2 cawan bancuhan apam.Tutup kuali..
  6. Bila timbul lubang-lubang kecil dipermukaan apam,buka penutup kuali,balikkan apam.Masak hingga keperangan.Angkat.Buat hingga habis adunan..
  7. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang telah digaul dengan secubit garam halus..