Easiest Way to Make Perfect Apam nasi
Apam nasi. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Tahukah anda bahawa nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap? Berbeza dengan apam mekar yang menggunakan tepung gandum, apam nasi pula menggunakan nasi sebagai bahan utama.
Memang gabungan rasa yang terbaik, patutlah orang tak jemu dengan kuih tradisi ini. Kredit foto: Nurul Atika Moktar (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah). Jika anda ada lebihan nasi semalam yang tidak habis, jangan sesekali dibuang. You can cook Apam nasi using 10 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Apam nasi
- Prepare of nasi.
- You need of air.
- Prepare of tepung beras.
- You need of tepung gandum.
- Prepare of sdt yis.
- It's of gula.
- Prepare of Kelapa parut.
- Prepare of garam.
- You need of Pewarna makanan.
- You need of m.
Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang. Ini kerana anda boleh menggunakan lebihan nasi tadi untuk membuat apam nasi yang gebu, lembut dan sedap. 'Apam balik' is a Southeast Asian fluffy pancake with cream corn and peanuts. This soft pancake which is usually made to order has a thick surface with thin and crispy side. Apam Napat is a deity in the Indo-Iranian pantheon associated with water.
Apam nasi step by step
- Masukan gula..nasi dan air..ke dalam blender.mesin sampai halus.
- Ayakan tepung beras dan tepung gandum....
- Masukan yis....
- Masukan bahan yang telah di kisar TD...kacau hingga sebati....
- Perap..selama 2-3jam.
- Warnakan mengikut citarasa anda.....
- Kukus selama 30-40minit.
- Hasilnya....
- Kukus sekejap kelapa parut n letakkan sedikit garam....
His names in the Vedas, Apām Napāt, and in Zoroastrianism, Apąm Napāt. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Biasanya orang buat kuih apam nasi ni warna putih je atau warna pink. Saya saja la nak buat warna-warni bagi meriah sikit anak-anak nak makan. Rasanya sama je cuma warna je meriah. ??