Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Cook Perfect Apam Kuala Kangsar

Apam Kuala Kangsar.

Apam Kuala Kangsar You can cook Apam Kuala Kangsar using 10 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Apam Kuala Kangsar

  1. Prepare of Bahan A.
  2. It's of tepung beras ] ayakkan.
  3. It's of tepung gandum ].
  4. You need of gula.
  5. You need of s/kecil yis kering.
  6. Prepare of Bahan B.
  7. You need of tapai nasi.
  8. It's of air.
  9. You need of Bahan C (gaul).
  10. You need of kelapa parut (muda) garam.

Apam Kuala Kangsar instructions

  1. Cara - Gaulkan bahan A sama rata..
  2. .Mesinkan bahan B sehingga halus dan gaulkan bersama bahan A..
  3. Bubuh pewarna jika mahu..
  4. Peramkan sehingga 3 atau 4 jam.
  5. Panaskan kukusan sehingga air mendidih..
  6. Sapukan minyak pada loyang/alaskan loyang dengan daun pisang dan tuangkan adunan..
  7. Kukus selama 10 - 12 minit.
  8. Bila telah masak sejukkan dan hidangkan bersama kelapa parut yg telah digaulkan dengan kelapa..
  9. Aznie xde stock tapai tadi... jd xde bbh tapai pn... klu ada lg wangi...hihihi**.