Recipe: Delicious Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18
Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18.
You can have Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18 using 14 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18
- You need of nasi.
- It's of gula pasir (saya gunakan OCRS).
- You need of air bertapis.
- Prepare of tepung beras.
- You need of tepung gandum.
- Prepare of paket yis (11 gm).
- You need of sirap ros/pewarna pilihan (jika mahu).
- You need of minyak masak.
- It's of biji kelapa parut (diambil isi putih sahaja dan digaul dengan secubit garam).
- Prepare of Air secukupnya untuk tujuan mengukus.
- It's of Peralatan yang diperlukan.
- Prepare of Periuk kukus.
- It's of Bekas-bekas kecil untuk mengukus kuih.
- It's of Mesin pengisar/blender.
Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18 instructions
- Kisarkan nasi, gula dan air di dalam blender. Kisarkan sehingga nasi hancur halus..
- Di dalam satu bekas besar, ayakkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kemudian, tuang bahan-bahan yang telah dikisar ke dalamnya. Kaupkan hingga sebati dan tidak berketul. Boleh juga diramas dengan jari yang bersih..
- Jika ingin membuat warna berbeza, bahagikan adunan kepada bekas lain. Saya bercadang membuat warna putih dan merah jambu, jadi adunan dibahagi kepada dua bekas. Salah satunya saya masukkan kira-kira 3 sudu sirap ros..
- Tutupkan bekas dengan penutup periuk atau apa-apa penutup yang sesuai. Peramkan adunan selama 1-2 jam. Adunan sepatutnya akan mengembang naik. Tips: Pastikan bekas cukup besar. Paras adunan sebelum kembang haruslah 1/3 dari ketinggian bekas untuk mengelakkan adunan melimpah setelah kembang..
- Setelah adunan kembang, kaupkan adunan dan tuangkan ke dalam bekas kecil yang telah disapu sedikit minyak di dalamnya. (Tips: Tujuan menyapu minyak di dalam bekas adalah untuk mengelakkan kuih melekat.).
- Kukuskan di dalam periuk kukus yang ditutup selama lebih kurang 10-15 minit..
- Setelah kuih cukup masak, keluarkan kuih dari bekas kuih dengan menghentak-hentak sedikit bekas kuih pada dulang. Untuk lebih mudah, gunakan penyepit. Hidangkan kuih apam nasi dengan kelapa parut. (Tips: Kukuskan sebentar kelapa parut untuk ia tahan lebih lama dan tak cepat basi).