Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Delicious Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18

Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18.

Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18 You can have Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18 using 14 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18

  1. You need of nasi.
  2. It's of gula pasir (saya gunakan OCRS).
  3. You need of air bertapis.
  4. Prepare of tepung beras.
  5. You need of tepung gandum.
  6. Prepare of paket yis (11 gm).
  7. You need of sirap ros/pewarna pilihan (jika mahu).
  8. You need of minyak masak.
  9. It's of biji kelapa parut (diambil isi putih sahaja dan digaul dengan secubit garam).
  10. Prepare of Air secukupnya untuk tujuan mengukus.
  11. It's of Peralatan yang diperlukan.
  12. Prepare of Periuk kukus.
  13. It's of Bekas-bekas kecil untuk mengukus kuih.
  14. It's of Mesin pengisar/blender.

Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18 instructions

  1. Kisarkan nasi, gula dan air di dalam blender. Kisarkan sehingga nasi hancur halus..
  2. Di dalam satu bekas besar, ayakkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kemudian, tuang bahan-bahan yang telah dikisar ke dalamnya. Kaupkan hingga sebati dan tidak berketul. Boleh juga diramas dengan jari yang bersih..
  3. Jika ingin membuat warna berbeza, bahagikan adunan kepada bekas lain. Saya bercadang membuat warna putih dan merah jambu, jadi adunan dibahagi kepada dua bekas. Salah satunya saya masukkan kira-kira 3 sudu sirap ros..
  4. Tutupkan bekas dengan penutup periuk atau apa-apa penutup yang sesuai. Peramkan adunan selama 1-2 jam. Adunan sepatutnya akan mengembang naik. Tips: Pastikan bekas cukup besar. Paras adunan sebelum kembang haruslah 1/3 dari ketinggian bekas untuk mengelakkan adunan melimpah setelah kembang..
  5. Setelah adunan kembang, kaupkan adunan dan tuangkan ke dalam bekas kecil yang telah disapu sedikit minyak di dalamnya. (Tips: Tujuan menyapu minyak di dalam bekas adalah untuk mengelakkan kuih melekat.).
  6. Kukuskan di dalam periuk kukus yang ditutup selama lebih kurang 10-15 minit..
  7. Setelah kuih cukup masak, keluarkan kuih dari bekas kuih dengan menghentak-hentak sedikit bekas kuih pada dulang. Untuk lebih mudah, gunakan penyepit. Hidangkan kuih apam nasi dengan kelapa parut. (Tips: Kukuskan sebentar kelapa parut untuk ia tahan lebih lama dan tak cepat basi).