Recipe: Tasty Apam Pisang Chocolate Rice
Apam Pisang Chocolate Rice.
You can cook Apam Pisang Chocolate Rice using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Apam Pisang Chocolate Rice
- Prepare of Bahan A.
- Prepare of biji pisang berangan.
- It's of biji telur gred A atau B.
- Prepare of minyak jagung/minyak masak.
- Prepare of gula halus.
- It's of coklat rice.
- You need of sudu kecil perisa pisang - optional.
- Prepare of sudu kecil jus limau kasturi/limau nipis/lemon - optional.
- You need of Bahan B ~ semua bahan dicampur dan diayak.
- You need of tepung gandum.
- Prepare of sudu kecil baking powder.
- You need of sudu kecil soda bikabonat.
- You need of sudu kecil garam.
Apam Pisang Chocolate Rice instructions
- Kopek pisang berangan dan lecek hingga hancur. Masukkan jus limau dan gula halus dan kacau hingga gula larut..
- Masukkan telur dan perisa pisang dan kacau hingga sebati.. Masukkan minyak jagung/minyak masak dan kacau lagi hingga semuanya sebati..
- Masukkan BAHAN B sedikit demi sedikit dan kacau hingga semua adunan sebati.Masukkan coklat rice kacau sebati. Perap adunan selama 30 minit.. Ini bertujuan untuk berikan warna apam yang sedikit gelap selepas dikukus..
- Masukkan adunan penuh ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. Boleh letakkan hirisan pisang diatas apam jika suka..
- Kukus selama 20 minit untuk acuan kecil lonjong seperti saya guna.. Jika acuan kecil lompang kukus selama 15 minit...Kukus dengan api besar.Jika Loyang besar kukus 40 minit atau sehingga masak..