Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Tasty Apam Pisang Chocolate Rice

Apam Pisang Chocolate Rice.

Apam Pisang Chocolate Rice You can cook Apam Pisang Chocolate Rice using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Apam Pisang Chocolate Rice

  1. Prepare of Bahan A.
  2. Prepare of biji pisang berangan.
  3. It's of biji telur gred A atau B.
  4. Prepare of minyak jagung/minyak masak.
  5. Prepare of gula halus.
  6. It's of coklat rice.
  7. You need of sudu kecil perisa pisang - optional.
  8. Prepare of sudu kecil jus limau kasturi/limau nipis/lemon - optional.
  9. You need of Bahan B ~ semua bahan dicampur dan diayak.
  10. You need of tepung gandum.
  11. Prepare of sudu kecil baking powder.
  12. You need of sudu kecil soda bikabonat.
  13. You need of sudu kecil garam.

Apam Pisang Chocolate Rice instructions

  1. Kopek pisang berangan dan lecek hingga hancur. Masukkan jus limau dan gula halus dan kacau hingga gula larut..
  2. Masukkan telur dan perisa pisang dan kacau hingga sebati.. Masukkan minyak jagung/minyak masak dan kacau lagi hingga semuanya sebati..
  3. Masukkan BAHAN B sedikit demi sedikit dan kacau hingga semua adunan sebati.Masukkan coklat rice kacau sebati. Perap adunan selama 30 minit.. Ini bertujuan untuk berikan warna apam yang sedikit gelap selepas dikukus..
  4. Masukkan adunan penuh ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. Boleh letakkan hirisan pisang diatas apam jika suka..
  5. Kukus selama 20 minit untuk acuan kecil lonjong seperti saya guna.. Jika acuan kecil lompang kukus selama 15 minit...Kukus dengan api besar.Jika Loyang besar kukus 40 minit atau sehingga masak..