Recipe: Yummy Acar Buah Campuran
Acar Buah Campuran.
You can have Acar Buah Campuran using 19 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Acar Buah Campuran
- You need 1 of sudu besar jintan manis.
- You need 1 of sudu besar rempah biji.
- You need 2 of sudu besar biji sawi.
- Prepare 30 g of cili kering.
- Prepare 1 of ketul halia (dihiris halus) sejemput halia (dikisar).
- Prepare 25 of biji bawang merah (dipotong dua) 6 biji (dikisar).
- Prepare 2 of labu bawang putih (dipotong dua) 6 ulas (dikisar).
- It's 30 ml of cuka.
- It's 3 of senduk minyak masak.
- You need 15 of biji kurma (dibelah dua).
- It's 150 g of jeruk limau merah.
- You need 150 g of jeruk limau kuning.
- Prepare 150 g of jeruk ceri.
- It's 150 g of jeruk plum (jeruk mengikut kesukaan masing-masing).
- Prepare 60 g of kismis.
- It's 2 of sudu besar bijan.
- It's 2 of sudu garam.
- Prepare 100 g of gula pasir.
- You need 2 of sudu besar ajinomoto.
Acar Buah Campuran instructions
- Goreng tanpa minyak biji sawi, rempah biji dan jintan manis. Cili kering digoreng dengan sedikit minyak. Sejukkan dan terus dikisar. Tinggalkan sedikit biji sawi yang akan dimasukkan dengan bahan tumisan nanti..
- Potong bawang merah mengikut saiz yang kita mahukan, bawang putih belah dua dan halia dihiris halus..
- Masukkan bawang putih, halia dan bawang merah ke dalam cuka dan masakkan dalam masa 2 minit..
- Lebihan air cuka disimpan untuk dimasukkan ke dalam bahan yang akan ditumis nanti..
- Masukkan 3 senduk minyak untuk menumis. Masukkan bahan yang telah dikisar dan masak sehingga pecah minyak. Masukkan garam, gula dan ajinomoto serta air lebihan cuka..
- Masukkan bahan yang telah dicelur dengan cuka dan jeruk buah-buahan campuran. Gaul sehingga sebati. Siap untuk dihidang..