Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Cook Delicious Acar Timun Terengganu

Acar Timun Terengganu.

Acar Timun Terengganu You can cook Acar Timun Terengganu using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Acar Timun Terengganu

  1. It's 1 batang of timun (belah 4 panjang dalam 2 inci).
  2. Prepare 1 of biji bawang besar (belah 4).
  3. It's 5 of biji bawang merah (blend).
  4. It's 1 of biji bawang putih (ketuk).
  5. You need 1 of inci halia (ketuk).
  6. Prepare 5 of sudu cili giling.
  7. Prepare 1 of biji lada hidup (potong panjang) - saya guna capsicum merah.
  8. It's 1 of biji tomato (belah 4) - saya guna tomato ceri.
  9. Prepare 3-4 of sudu besar cuka.
  10. It's of Garam secukup rasa.
  11. You need of Gula secukup rasa.
  12. You need of Minyak untuk menumis.
  13. It's 500 ml of air.

Acar Timun Terengganu step by step

  1. Panaskan minyak kemudia tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili giling hingga pecah minyak..
  2. Kemudian masukkan air. Kacau dan biarkan hinga air mendidih..
  3. Masukkan timun, bawang besar, tomato dan lada hidup..
  4. Masukkan cuka untuk memberikan rasa masam pada kuah dan biarkan hingga timun lembut..
  5. Apabila timun dah lembut, kecilkan api dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa..