Easiest Way to Cook Delicious Acar Timun Terengganu
Acar Timun Terengganu.
You can cook Acar Timun Terengganu using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Acar Timun Terengganu
- It's 1 batang of timun (belah 4 panjang dalam 2 inci).
- Prepare 1 of biji bawang besar (belah 4).
- It's 5 of biji bawang merah (blend).
- It's 1 of biji bawang putih (ketuk).
- You need 1 of inci halia (ketuk).
- Prepare 5 of sudu cili giling.
- Prepare 1 of biji lada hidup (potong panjang) - saya guna capsicum merah.
- It's 1 of biji tomato (belah 4) - saya guna tomato ceri.
- Prepare 3-4 of sudu besar cuka.
- It's of Garam secukup rasa.
- You need of Gula secukup rasa.
- You need of Minyak untuk menumis.
- It's 500 ml of air.
Acar Timun Terengganu step by step
- Panaskan minyak kemudia tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili giling hingga pecah minyak..
- Kemudian masukkan air. Kacau dan biarkan hinga air mendidih..
- Masukkan timun, bawang besar, tomato dan lada hidup..
- Masukkan cuka untuk memberikan rasa masam pada kuah dan biarkan hingga timun lembut..
- Apabila timun dah lembut, kecilkan api dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa..