Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Make Appetizing Apam Pisang

Apam Pisang.

Apam Pisang You can cook Apam Pisang using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Apam Pisang

  1. It's of tepung gandum.
  2. Prepare of baking powder.
  3. You need of soda bicarbonate.
  4. You need of Secubit garam.
  5. It's of bj telur.
  6. It's of gula pasir.
  7. Prepare of minyak.
  8. Prepare of esen pisang.
  9. It's of bj pisang berangan yg betul2 masak.

Apam Pisang instructions

  1. Lenyekkan pisang. Ketepikan..
  2. Satukan tepung gandum, baking powder, soda bicarbonate dan garam kemudian ayak..
  3. Satukan telur, gula, minyak dan esen pisang kemudian pukul atau blender hingga halus. Tuang ke dalam tepung dan kacau sebati..
  4. Masukkan pisang dan sebatikan..
  5. Tuang ke dalam acuan yg sudah dioles sedikit minyak (tuang 3/4 tinggi acuan). Hias dgn potongan pisang yg dihiris nipis atau ditekap bentuk ikut suka. Panaskan pengukus dan kukus guna api sederhana selama 20 minit (balut penutup kukusan dgn kain supaya air tak menitik). Apam pisang kukus siap dihidang. Saya guna acuan kuih lompang dan kuih putri ayu. Boleh dimakan bersama kelapa yg dikukus dan dibubuh sedikit garam...sedap❤.