Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Make Delicious Apam Nasi

Apam Nasi. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Tahukah anda bahawa nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap? Berbeza dengan apam mekar yang menggunakan tepung gandum, apam nasi pula menggunakan nasi sebagai bahan utama.

Apam Nasi Memang gabungan rasa yang terbaik, patutlah orang tak jemu dengan kuih tradisi ini. Kredit foto: Nurul Atika Moktar (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah). Jika anda ada lebihan nasi semalam yang tidak habis, jangan sesekali dibuang. You can have Apam Nasi using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Apam Nasi

  1. It's 2 cawan of nasi.
  2. You need 3 cawan of air.
  3. Prepare 3 cawan of tepung beras.
  4. Prepare 1 cawan of tepung gandum.
  5. You need 3/4 cawan of gula pasir.
  6. You need 1/2 of pek Yis.
  7. You need 1 of sudu kecil pewarna merah (optional).
  8. Prepare 1 sudu makan of minyak masak (untuk sapu di loyang).
  9. It's 1 cawan of Kelapa parut.
  10. You need 1/2 sudu makan of garam (untuk digaul bersama kelapa parut).

Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang. Ini kerana anda boleh menggunakan lebihan nasi tadi untuk membuat apam nasi yang gebu, lembut dan sedap. 'Apam balik' is a Southeast Asian fluffy pancake with cream corn and peanuts. This soft pancake which is usually made to order has a thick surface with thin and crispy side. Apam Napat is a deity in the Indo-Iranian pantheon associated with water.

Apam Nasi step by step

  1. Nasi dan air di kisar sehingga halus..
  2. Masukkan bahan-bahan lain seperti tepung beras, tepung gandum, gula, yis dicampurkan dengan nasi dan air yang telah dikisar. Kacau sebati. Tutup & biarkan selama sekurang-kurangnya 1 jam. (Adunan ni akan mengembang)..
  3. Selepas 1 jam, jika suka Apam berwarna, letakkan 1 sudu kecil pewarna merah di dalam adunan tadi, kacau rata. Loyang atau bekas untuk mengukus bolehlah sapukan minyak masak di sekeliling loyang untuk supaya Apam mudah dikeluarkan nanti. Kemudian tuangkan adunan. Boleh mula mengukus selama 45 minit. Tip: Gunakan lidi atau garfu untuk cek adunan telah siap dikukus. Cucukkan, jika masih ada adunan y melekat, tambah masa mengukus selama 5-10 minit lagi..
  4. Setelah selesai mengukus, boleh sejukkan dahulu sebelum di potong. Boleh juga taburkan dengan kelapa parut yang dikukus bersama sedikit garam. Tip : untuk elak kelapa parut cepat basi, boleh kukuskan dengan sedikit garam selama 5-10 minit. Siap👍..

His names in the Vedas, Apām Napāt, and in Zoroastrianism, Apąm Napāt. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Biasanya orang buat kuih apam nasi ni warna putih je atau warna pink. Saya saja la nak buat warna-warni bagi meriah sikit anak-anak nak makan. Rasanya sama je cuma warna je meriah. ??