Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Appetizing Apom Eno

Apom Eno.

Apom Eno You can cook Apom Eno using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Apom Eno

  1. It's of Tapai Nasi.
  2. You need of 🍀 1 cawan nasi sejuk.
  3. You need of 🍀 1/4 bahagian ragi.
  4. Prepare of (potong ragi 4 bahagian & guna satu drp nya).
  5. It's of Adunan Perap.
  6. It's of 🍀 1 cawan gula.
  7. Prepare of 🍀 2 cawan air.
  8. You need of 🍀 3 cawan tepung beras cap bunga teratai.
  9. You need of 🍀 1 paket eno biru (fruit).
  10. You need of 🍀 2-3 titik pewarna merah jambu & unggu.

Apom Eno step by step

  1. (Tapai Nasi) Tapiskan ragi ke atas nasi. Kacau hingga sebati dgn nasi. Masukkan ke dlm bekas bertutup/tupperware & perap pada suhu bilik selama 24 jam.
  2. (Adunan Perap) Blend tapai nasi, gula, air & tepung beras hingga halus. Tuang ke dlm bekas bertutup & perap semalaman pada suhu bilik.
  3. Bila nak kukus baru campurkan eno ke dlm adunan. Kacau sebati. Asingkan adunan kpd 2 bahagian utk di warnakan dlm 1/2 cawan. Satu di biarkan plain/putih. Jika tak nak warnakan pun boleh..just putih je semua...
  4. Panaskan pengukus bersama acuan apom hingga betul2 mendidih. Acuan apom tak perlu di sapu minyak ye...
  5. Tuang adunan putih hingga 3/4 acuan. Kemudian, titikkan adunan warna di atasnya hingga penuh. Kukus selama 10 minit dgn api besar.
  6. Sejukkan seketika & keluarkan apom drp acuan. Hidangkan bersama kelapa parut yg di campur dgn sedikit garam & gula.