Recipe: Appetizing Apom Eno
Apom Eno.
You can cook Apom Eno using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Apom Eno
- It's of Tapai Nasi.
- You need of 🍀 1 cawan nasi sejuk.
- You need of 🍀 1/4 bahagian ragi.
- Prepare of (potong ragi 4 bahagian & guna satu drp nya).
- It's of Adunan Perap.
- It's of 🍀 1 cawan gula.
- Prepare of 🍀 2 cawan air.
- You need of 🍀 3 cawan tepung beras cap bunga teratai.
- You need of 🍀 1 paket eno biru (fruit).
- You need of 🍀 2-3 titik pewarna merah jambu & unggu.
Apom Eno step by step
- (Tapai Nasi) Tapiskan ragi ke atas nasi. Kacau hingga sebati dgn nasi. Masukkan ke dlm bekas bertutup/tupperware & perap pada suhu bilik selama 24 jam.
- (Adunan Perap) Blend tapai nasi, gula, air & tepung beras hingga halus. Tuang ke dlm bekas bertutup & perap semalaman pada suhu bilik.
- Bila nak kukus baru campurkan eno ke dlm adunan. Kacau sebati. Asingkan adunan kpd 2 bahagian utk di warnakan dlm 1/2 cawan. Satu di biarkan plain/putih. Jika tak nak warnakan pun boleh..just putih je semua...
- Panaskan pengukus bersama acuan apom hingga betul2 mendidih. Acuan apom tak perlu di sapu minyak ye...
- Tuang adunan putih hingga 3/4 acuan. Kemudian, titikkan adunan warna di atasnya hingga penuh. Kukus selama 10 minit dgn api besar.
- Sejukkan seketika & keluarkan apom drp acuan. Hidangkan bersama kelapa parut yg di campur dgn sedikit garam & gula.