Recipe: Delicious Apam Gula Hangus
Apam Gula Hangus.
You can have Apam Gula Hangus using 11 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Apam Gula Hangus
- It's of Bahan Gula Hangus.
- Prepare of gula pasir.
- Prepare of air panas.
- You need of ..........................................
- Prepare of Bahan Adunan.
- Prepare of biji telur gred B.
- Prepare of minyak masak(saya guna minyak jagung).
- Prepare of sudu besar marjerin.
- It's of sudu besar susu pekat.
- It's of sudu kecil soda bikarbonat (diayak).
- You need of tepung gandum (diayak).
Apam Gula Hangus instructions
- Mula-mula sekali,kita perlu buat gula hangus.Tuangkan gula ke dalam periuk.Masak gula dengan api yang kecil sehingga cair dan keperangan..
- Apabila gula sudah cair sepenuhnya tanpa ada butiran pasir gula,masukkan air panas ke dalam periuk yang berisi gula hangus tadi.Ketika kita ingin menuang air panas ke dalam periuk,hati-hati ya kerana gula sangat panas.Bila kita tuang air,wap serta-merta naik.Saya memilih menggunakan sauce pan sebab ada pemegang yang panjang.Masak gula yang dicampur air itu sehingga gula larut.Matikan api dan sejukkan..
- Panaskan periuk kukus.Alaskan kain dan ikat pada penutup periuk kukusan.cara ini untuk mengelakkan air wap jatuh ke atas adunan nanti..
- Sementara menunggu air kukusan menggelegak,kita sediakan bahan adunan.Masukkan telur,minyak dan marjerin ke dalam mesin pengisar(blender).Kisar campuran sehingga sebati..
- Kemudian masukkan air gula hangus dan kisarkan lagi..
- Kemudian,kita masukkan soda bikarbonat dan tepung.Kisar hingga sebati.Selepas itu,tapiskan adunan..
- Tuang adunan ke dalam acuan pilihan anda.Pastikan kita oleskan minyak pada keliling acuan.Ini kerana untuk mengelakkan apam melekat pada acuan..
- Kukus adunan selama 15minit.Masa mengukus bergantung dengan acuan apa yang kita gunakan.Saya menggunakan acuan kecil..
- Bila apam sudah masak,keluarkan dari acuan perlahan dan letak diatas redai untuk sejukkan..
- Selamat mencuba ☺️.