Recipe: Tasty Apam Gula Hangus
Apam Gula Hangus.
You can have Apam Gula Hangus using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Apam Gula Hangus
- Prepare of Gula Hangus:.
- It's 1 cawan of gula pasir.
- Prepare 1 cawan of air.
- Prepare 1 1/2 cawan of tepung gandum*.
- You need 1 of sdt soda bikarbonat*.
- Prepare 1 of sdt baking powder*.
- Prepare of Secubit garam*.
- Prepare 2 of biji telur.
- You need 1/2 cawan of minyak jagung.
- It's 2 of sb marjerin/ mentega.
- Prepare 2 of sb susu pekat.
Apam Gula Hangus step by step
- Gula hangus: Panaskan gula di dalam periuk/ kuali hingga cair keperangan (warna amber)..
- Masukkan air perlahan-lahan dengan berhati-hati kerana air gula yang panas mudah terpercik. Kacau rata & pastikan gula telah cair sepenuhnya. Matikan api, sejukkan..
- Ayak bahan-bahan bertanda * ke dalam bekas/ mangkuk..
- Masukkan air gula hangus, telur, minyak jagung, marjerin & susu pekat ke dalam bahan yang telah diayak..
- Kacau adunan dengan menggunakan whisk sehingga sebati..
- Panaskan periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitis..
- Oleskan acuan dengan sedikit minyak..
- Masukkan adunan hingga 3/4 bahagian acuan..
- Kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Setelah masak, terbalikkan acuan dan apam akan tertanggal sendiri..