Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Tasty Apam Gula Hangus

Apam Gula Hangus.

Apam Gula Hangus You can have Apam Gula Hangus using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Apam Gula Hangus

  1. Prepare of Gula Hangus:.
  2. It's 1 cawan of gula pasir.
  3. Prepare 1 cawan of air.
  4. Prepare 1 1/2 cawan of tepung gandum*.
  5. You need 1 of sdt soda bikarbonat*.
  6. Prepare 1 of sdt baking powder*.
  7. Prepare of Secubit garam*.
  8. Prepare 2 of biji telur.
  9. You need 1/2 cawan of minyak jagung.
  10. It's 2 of sb marjerin/ mentega.
  11. Prepare 2 of sb susu pekat.

Apam Gula Hangus step by step

  1. Gula hangus: Panaskan gula di dalam periuk/ kuali hingga cair keperangan (warna amber)..
  2. Masukkan air perlahan-lahan dengan berhati-hati kerana air gula yang panas mudah terpercik. Kacau rata & pastikan gula telah cair sepenuhnya. Matikan api, sejukkan..
  3. Ayak bahan-bahan bertanda * ke dalam bekas/ mangkuk..
  4. Masukkan air gula hangus, telur, minyak jagung, marjerin & susu pekat ke dalam bahan yang telah diayak..
  5. Kacau adunan dengan menggunakan whisk sehingga sebati..
  6. Panaskan periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitis..
  7. Oleskan acuan dengan sedikit minyak..
  8. Masukkan adunan hingga 3/4 bahagian acuan..
  9. Kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Setelah masak, terbalikkan acuan dan apam akan tertanggal sendiri..