Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Yummy Ikan masak acar kuning

Ikan masak acar kuning. Ikan goreng dengan acar kuning biasanya disajikan di momen istimewa. Kamu juga bisa membuat sendiri di rumah dan menghidangkannya malam ini. Ikan goreng dengan acar kuning adalah resep yang muncul hanya pada saat yang istimewa.

Ikan masak acar kuning Tuangkan ke atas ikan gurame, sajikan dengan nasi hangat. Acar kuning adalah salah satu jenis acar matang yang lezat. Selain sajian pelengkap, acar kuning ini juga cocok tersaji sebagai sayur atau berpadu dengan bahan lain, seperti ikan bandeng. You can cook Ikan masak acar kuning using 17 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ikan masak acar kuning

  1. You need 1 of btng serai diketuk.
  2. It's 5 helai of daun limau purut buang tulang tengahnya.
  3. It's 8 ulas of bawang merah.
  4. It's 6 of bj cili padi merah.
  5. Prepare of Timun potong spt mancis.
  6. It's 2 sudu teh of cuka.
  7. Prepare 1 sudu teh of gula pasir.
  8. You need 1/2 sudu makan of garam.
  9. You need 1/2 sudu teh of lada putih.
  10. Prepare of penyedap rasa secukupnya.
  11. Prepare 300 ml of air masak.
  12. It's of BAHAN² BLEND.
  13. You need 8 ulas of bawang merah.
  14. It's 3 ulas of bawang putih.
  15. It's 2 of inci kunyit (goreng tanpa minyak sekejap).
  16. It's 7 of bj buah keras (goreng tanpa minyak sekejap).
  17. Prepare 1 of inci halia.

Sebelum dimasak bersama bahan-bahan acar, ikan terlebih dulu digoreng hingga matang supaya nanti. Untuk penyuka ikan, jenis ikan dan dimasak apapun biasanya tak masalah. Namun biasanya ada beberapa orang yang kurang menyukai ikan mas karena banyak durinya sehingga agak repot saat memakanny. Resep acar kuning ini merupakan resep yang sangat praktis.

Ikan masak acar kuning instructions

  1. Sediakan bahan².
  2. Cuci ikan bersih² & lumur dengan sedikit garam & kunyit..goreng hingga masak.
  3. Tumis bahan2 kisar bersama serai dan daun limau purut hingga wangi. Masukkan bawang merah dan cili padi merah. Tumis sambil dikacau hingga bawang dan cili layu..
  4. Masukkan air mengikut sukatan yg anda suka..nak pekat @ nak cair..biarkan mendidih.
  5. Masukkan gula, garam, penyedap rasa dan lada sulah. Kacau sebati..
  6. Masukkan cuka. Sebatikan. Rasa mana yg kurang boleh tambah..
  7. Masukkan timun dan lobak merah. Gaul sebati, kemudian masukkan ikan. Perlahankan api, masak hingga kuah sedikit pekat.
  8. Bila dah cukup rasa boleh tutup api & sedia dihidang😋😋😋.

Mengingat waktu memasaknya yang cukup singkat, acar kuning sebaiknya dimasak begitu akan disajikan sehingga kesegarannya tetap terjaga. Ikan acar kuning sungguh sangat menggugah selera sekali, tekturnya yang menggoda ditambah aromanya yang khas yang. Tambahkan serai, cabai rawit merah iris. Beri cuka, air, gula pasir, dan garam. Masak hingga kuah menyusut dan bumbu meresap.