Easiest Way to Make Tasty Apam Pisang
Apam Pisang.
You can have Apam Pisang using 14 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Apam Pisang
- It's of bahan a (ibu).
- You need of tepung gandum.
- You need of s/t yis segera.
- You need of s/t gula pasir.
- Prepare of air.
- Prepare of sebatik semua bahan & perap selama 20 minit hingga berbuih.
- It's of bahan b.
- Prepare of tepung gandum }.
- It's of s/t paras soda baikoarbonat } ayak.
- You need of gula pasir.
- Prepare of santan.
- You need of secubit garam.
- You need of c bahan.
- You need of pisang masak ranum }dilecek.
Apam Pisang instructions
- Sediakan loyang bulat berukuran 10'... lenserkan ngan skit minyak dan alas ngan kertas kek....
- Sebatikan pisang yg dilecek ngan tepung, gula dan garam..gaul sebati...
- Masukkan santan... sebatikan lagi......
- Masukkan ibu roti yg telah naik.. gaul hingga sebati..perap hingga naik selama 30-40 minit....
- Didihkan kukusan dahulu... tuangkan adunan ke dalam loyang...ratakan.. biarkan selama 10 minit.. kemudian kukus selama 40 minit diatas apibesar... siap....
- Bole dihidangkan bersama kelapa parut yg tlah digaul bersama garam @ mkn cm tu je.....
- Aznie gaul semua ngan tangan je hingga sebati.. h isihihi.. senang.. ** suke tgk apam ni.. cara macam org dulu-dulu buat....