Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Perfect Jelantah (Acar Mentah Timun)

Jelantah (Acar Mentah Timun).

Jelantah (Acar Mentah Timun) You can cook Jelantah (Acar Mentah Timun) using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Jelantah (Acar Mentah Timun)

  1. You need 1 of biji Timun.
  2. It's 1 of biji Lobak Merah.
  3. You need 1 of biji Tamato.
  4. Prepare 1 of biji Bawang Besar.
  5. You need 1 of biji Lada Merah.
  6. You need 3 of sudu besar Chill Sos.
  7. Prepare 3 of sudu besar Cuka Masakan.
  8. It's 2 of sudu besar Gula Pasir.

Jelantah (Acar Mentah Timun) step by step

  1. Bahan-bahan..
  2. Potong Timun, Lobak Merah dan Tomato seperti gambar di bawah. (Untuk Timun buang empulur nya)..
  3. Potong Bawah Besar dan Lada Besar..
  4. Campurkan semua bahan-bahan yang telah siap di potong tadi ke dalam bekas. Masukkan Gula, Chili Sos dan Cuka Masakan..
  5. Gaulkan semua bahan tadi sampai semua bahan mesra. Rasa kalau kurang manis boleh tambah gula dan kalau kurang masam tambah Cuka. Setelah puas hati boleh lah di hidangkan sajian segar dan sihat ini...😊.