Easiest Way to Cook Yummy Acar Timun Sarawak
Acar Timun Sarawak.
You can have Acar Timun Sarawak using 18 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Acar Timun Sarawak
- It's 1 of timun.
- Prepare 1/2 of lobak merah.
- You need of bahan a.
- You need 1/2 sudu teh of serbuk kunyit.
- Prepare 1 sudu makan of cili giling.
- Prepare of Minyak masak.
- Prepare of BAHAN B (Ditumbuk / Dikisar).
- It's 2 ulas of bawang putih.
- It's 2 of biji bawang merah.
- You need 1/2 of inci halia.
- You need 1 sudu makan of udang kering (rendam).
- Prepare c of bahan.
- Prepare Sedikit of garam.
- You need 2 sudu teh of gula pasir.
- Prepare 3-4 sudu makan of gula perang.
- Prepare 4-5 sudu makan of cuka (bergantung pada jenis cuka).
- Prepare 1 sudu makan of sos cili.
- It's 1 sudu makan of biji bijan (sangai kuning).
Acar Timun Sarawak step by step
- Timun belah kepada 2 bahagian. Buang bahagian tengah. Potong nipis. Sama juga dengan lobak merah. Kemudian, jemur kedua² nya sehingga layu..
- Kemudian, mula menumis bahan A. Dan masukkan bahan B sambil kacau bahan sehingga sebati..
- Sementara itu, masukkan bahan C sambil gaul bahan² di dalam kuali dengan api perlahan..
- Kalau agak pekat tambah air sedikit demi sedikit. Kacau lagi. Rasa masam dan manis harus lebih..