Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Cook Yummy Acar Timun Sarawak

Acar Timun Sarawak.

Acar Timun Sarawak You can have Acar Timun Sarawak using 18 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Acar Timun Sarawak

  1. It's 1 of timun.
  2. Prepare 1/2 of lobak merah.
  3. You need of bahan a.
  4. You need 1/2 sudu teh of serbuk kunyit.
  5. Prepare 1 sudu makan of cili giling.
  6. Prepare of Minyak masak.
  7. Prepare of BAHAN B (Ditumbuk / Dikisar).
  8. It's 2 ulas of bawang putih.
  9. It's 2 of biji bawang merah.
  10. You need 1/2 of inci halia.
  11. You need 1 sudu makan of udang kering (rendam).
  12. Prepare c of bahan.
  13. Prepare Sedikit of garam.
  14. You need 2 sudu teh of gula pasir.
  15. Prepare 3-4 sudu makan of gula perang.
  16. Prepare 4-5 sudu makan of cuka (bergantung pada jenis cuka).
  17. Prepare 1 sudu makan of sos cili.
  18. It's 1 sudu makan of biji bijan (sangai kuning).

Acar Timun Sarawak step by step

  1. Timun belah kepada 2 bahagian. Buang bahagian tengah. Potong nipis. Sama juga dengan lobak merah. Kemudian, jemur kedua² nya sehingga layu..
  2. Kemudian, mula menumis bahan A. Dan masukkan bahan B sambil kacau bahan sehingga sebati..
  3. Sementara itu, masukkan bahan C sambil gaul bahan² di dalam kuali dengan api perlahan..
  4. Kalau agak pekat tambah air sedikit demi sedikit. Kacau lagi. Rasa masam dan manis harus lebih..