Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Make Yummy Apam Lenggang Lemak Manis

Apam Lenggang Lemak Manis.

Apam Lenggang Lemak Manis You can cook Apam Lenggang Lemak Manis using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Apam Lenggang Lemak Manis

  1. Prepare of Tepung Beras (100% pure dari beras).
  2. Prepare of biji Telur Tanpa Antibiotik gred A.
  3. Prepare of sudu besar Gula Tebu Organik.
  4. It's of sudu kecil Garam Pink Himalaya.
  5. You need of Santan Pekat.
  6. Prepare of sudu kecil Natural Dry Yeast.
  7. You need of Air Tapis.

Apam Lenggang Lemak Manis step by step

  1. Sediakan semua bahan. Masukkan bahan kering dahulu dalam bekas/mangkuk. Kemudian perlahan-lahan masukkan bahan basah dan kacau sebati supaya tidak berketul sangat..
  2. Adunan yang telah sebati boleh disimpan dan perap selama lebih kurang 1 jam setengah. Selepas perap adunan akan mengembang dan sedikit berbuih. (Jika menggunakan instant yeast, perap dalam 30-45minit sahaja).
  3. Panaskan kuali dan lenser dengan sedikit minyak. Apabila kuali betul-betul panas ambil satu senduk adunan dan letakkan di tengah kuali. Angkat kuali dan pusing supaya adunan apam nipis sedikit. Ini terpulang, jika suka tebal pusingkan kuali sedikit sahaja pun boleh. Tutup kuali untuk membiarkan apam lebih cepat masak..
  4. Apam yang telah siap dimasak akan sedikit garing keperangan di bahagian tepi apam itu. Lipat dua/gulung apam dan sedia untuk dihidang..