Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Prepare Perfect Apam Tepung Beras

Apam Tepung Beras.

Apam Tepung Beras You can have Apam Tepung Beras using 11 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Apam Tepung Beras

  1. You need of Bahan.
  2. You need of nasi.
  3. It's of tepung beras.
  4. You need of tepung gandum.
  5. You need of gula pasir (bole kurangkan klu xnk manis).
  6. It's of air.
  7. It's of s/k mauripan.
  8. You need of pewarna ikut suka.
  9. You need of Bahan Pelengkap (gaul sebati kukus 10 minit).
  10. You need of biji kelapa parut (putih sahaja).
  11. You need of secubit garam.

Apam Tepung Beras step by step

  1. Cara -blenderkan nasi ngan air hingga nasi hancur. kemudian masukkan gula pasir kedalam blender tadi. blender lg hingga sebati....
  2. Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tepung gandum juga mauripan... gaul sebati. tuangkan adunan nasi tadi kedalam campuran tepung tadi. gaul hingga sebati ye. (adunan memang agak pekat ye) kemudian perapkan selama 3 jam. (adunan akan naik sedikit nnt).
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan... (bubuh dalam piping bag) panaskan kukusan. sapukan loyang juga cutter ngan sedikit minyak....
  4. Tuangkan adunan kedalam dalam loyang. masukkan cutter kedalam loyang. buatkan polkadot didalam setiap lubang cutter.. nak lukis bunga pun bole.. ikut kreativiti masing-masing...
  5. Kemudian bole la dikukus selama 30 minit. bila dah masak. angkat.. dengan berhati-hati kita renggangkan skit kuih kita dari loyang juga cutter. kemudian dengan perlahan-lahan tarik cutter keluar. bole la dihidangkan bersama kelapa parut....
  6. .
  7. .
  8. .
  9. .
  10. .