Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Appetizing Apam Nasi

Apam Nasi.

Apam Nasi You can cook Apam Nasi using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Apam Nasi

  1. It's 2 cawan of nasi.
  2. It's 2 1/2 cawan of air.
  3. You need 1 sudu makan of yis.
  4. It's 2 cawan of tepung beras.
  5. It's 2 cawan of tepung gandum.
  6. You need 1 cawan of gula (saya kurangkan sikit sebab tak suka manis).
  7. It's 1 sudu teh of soda bikarbonat.
  8. It's of Kelapa parut secukupnya.

Apam Nasi instructions

  1. Blend nasi dengan air. Kemudian, masukkan yis dan blend lagi..
  2. Campurkan dengan tepung gandum, tepung beras dan gula. Gaul hingga sebati..
  3. Peram selama 1 jam. Lebih pun takpe...jangan sampai basi dah la..😆😆😆.
  4. Panaskan pengukus. Masukkan soda bikarbonat ke dalam adunan dan gaul sebati. Agihkan kepada beberapa bekas dan letakkan pewarna yang diingini..
  5. Leser minyak pada bekas apam. Tuangkan adunan kira-kira hampir penuh dan kukuskan selama 12-15 minit. Disarankan untuk balut penutup kukusan dengan kain supaya air wap tak jatuh ke dalam adunan..
  6. Untuk kelapa, gaulkan dengan sedikit garam dan kukus..