Recipe: Appetizing Apam Nasi
Apam Nasi.
You can cook Apam Nasi using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Apam Nasi
- It's 2 cawan of nasi.
- It's 2 1/2 cawan of air.
- You need 1 sudu makan of yis.
- It's 2 cawan of tepung beras.
- It's 2 cawan of tepung gandum.
- You need 1 cawan of gula (saya kurangkan sikit sebab tak suka manis).
- It's 1 sudu teh of soda bikarbonat.
- It's of Kelapa parut secukupnya.
Apam Nasi instructions
- Blend nasi dengan air. Kemudian, masukkan yis dan blend lagi..
- Campurkan dengan tepung gandum, tepung beras dan gula. Gaul hingga sebati..
- Peram selama 1 jam. Lebih pun takpe...jangan sampai basi dah la..😆😆😆.
- Panaskan pengukus. Masukkan soda bikarbonat ke dalam adunan dan gaul sebati. Agihkan kepada beberapa bekas dan letakkan pewarna yang diingini..
- Leser minyak pada bekas apam. Tuangkan adunan kira-kira hampir penuh dan kukuskan selama 12-15 minit. Disarankan untuk balut penutup kukusan dengan kain supaya air wap tak jatuh ke dalam adunan..
- Untuk kelapa, gaulkan dengan sedikit garam dan kukus..