Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Appetizing Acar Rampai

Acar Rampai.

Acar Rampai You can have Acar Rampai using 22 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Acar Rampai

  1. You need of bahan - bahannya :-).
  2. You need 2 of biji timun.
  3. You need 1 batang of lobak merah.
  4. Prepare 2 of biji cili merah.
  5. Prepare 2 of biji cili hijau.
  6. It's 10 of biji bawang merah kecil.
  7. It's 7 ulas of bawang putih.
  8. It's 1 of inci halia muda.
  9. You need 1 camca of besar udang kering. cuci dan toskan.
  10. You need 3-4 camca of besar cuka makan #Jalen.
  11. It's 1 camca of teh serbuk kunyit.
  12. You need 1 batang of kayu manis.
  13. You need 1 of kuntum bunga lawang.
  14. It's 1 camca of teh biji sawi.
  15. Prepare 2 camca of besar cili kisar.
  16. Prepare 1 camca of besar sos tomato.
  17. Prepare 1 camca of besar bijan, digoreng tanpa minyak, untuk hiasan.
  18. It's of Garam dan gula secukup rasa.
  19. Prepare of bahan - bahan kisar halus :-).
  20. You need 1 of biji bawang besar.
  21. Prepare 2 ulas of bawang putih.
  22. You need 3 of biji buah keras, hiris halus.

Acar Rampai instructions

  1. Timun dicuci kemudian kerat 4 - 5 bahagian (bergantung pada saiz timun yang anda guna), belah dua setiap satu dan buang empulurnya. Kemudian hiris seperti anak mancis(i suka tebal n takde kulit). Buat hingga siap dan masukkan ke dalam mangkuk. Tambah serbuk kunyit dan 1 camca teh garam. Gaul rata dan perap 15 minit. Lobak merah dibuang kulit luarnya, potong pada beberapa bahagian dan hiris seperti anak mancis. Ketepikan..
  2. Cili hijau dan cili merah juga dikerat 3 - 4 bahagian, buang bijinya dan hiris seperti anak mancis. Bawang merah dibelah dua setiap satu, begitu juga bawang putih. Halia muda dimayang halus memanjang. Udang kering, digoreng tanpa minyak hingga wangi, kemudian tumbuk halus, ketepikan..
  3. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 3 - 4 camca besar). Tumis kayu manis, bunga lawang dan biji sawi hingga harum. Masukkan bahan2 kisar halus dan kacau rata. Tambah cili kisar dan sos tomato. Kacau dan masak hingga naik minyak. Masukkan gula secukup rasa, (anggaran 3 camca besar, atau anda boleh gantikan dengan gula stevia), kacau rata..
  4. Tambah cuka makan dan masak hingga pekat. Masukkan halia, bawang merah, bawang putih dan lobak merah, kacau rata dan masak hingga lobak merah lembut. Sementara itu toskan timun dan perah sedikit airnya. Masukkan timun ke dalam kuali bersama2 cili merah dan cili hijau. Gaul rata..
  5. Rasa dan jika perlu baru masukkan sedikit garam (sebab timun tadi kan dah gaul dengan garam). Kacau dan masak sekejap lagi dan boleh matikan api. Masukkan bijan, gaul rata dan boleh hidangkan...Selamat mencuba!!...