Easiest Way to Make Tasty Bihun sup kedah
Bihun sup kedah. Anda pernah makan bihun sup utara? Anda pasti tertanya tanya macamana caranya untuk membuat supay bihun ini bewarna kuning. Order from Bihun Sup Kedah online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery.
Salam semua pembaca Blog dan selamat sejahtera. BIHUN SUP KEDAH satu nama baru di Lembah Kelang tapi di KEDAH cukup termashor dengan kesedapan dan citarasa yang. Saya memang suka buat resepi bihun sup utara kerana keunikaan rasa dan sajian hidangan itu sendiri. You can have Bihun sup kedah using 22 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Bihun sup kedah
- Prepare of bahan.
- It's of Sebungkus bihun dicelur dalam air mendidih.
- Prepare of (yang telah dicampur dengan sedikit kunyit serbuk).
- Prepare of tulang lembu.
- It's of daging lembu.
- You need of labu bawang besar dikisar.
- Prepare of bawang merah dihiris (untuk ditumis).
- It's of bawang putih dihiris (untuk tumis).
- It's of inci halia diracik halus (untuk ditumis).
- You need of sudu besar rempah sup Adabi.
- It's of sup dan daun bawang.
- You need of Air secukupnya.
- You need of Garam.
- It's of gula.
- You need of Bahan sampingan untuk menghidang bihun.
- It's of sup dan daun bawang dihiris halus.
- It's of Bawang goreng.
- Prepare of Lobak masin potong kecil & rendam ngan air panas selama 2-3 jam.
- It's of Taugeh dicelur.
- It's of Serbuk cili campur sedikit air panas yang baru mendidih (paste).
- It's of Telur rebus (jika suka).
- You need of Limau nipis / kasturi (jika suka).
Dulu saya pernah belajar di Kedah, di Changlun. Bihun Sup Kedah. / It is an icon with title Chevron Right. Sebut sahaja bihun sup, di mana sahaja boleh didapati. Boil water together with Sup Bunjut Adabi, Garlic, Onion, Ground Black Pepper and chicken.
Bihun sup kedah instructions
- Cara masak : ---------------- 1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia racik hingga wangi..
- 2. Rempah sup dicampur dengan bawang besar kisar dan sedikit air untuk menjadikannya pes..
- 3. Masukkan pes rempah sup. Kacau sekejap dan masukkan sup bunjut dan tulang bersama daging..
- 4. Masukkan air secukupnya dan rebus hingga daging empuk..
- 5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa..
- 6. Taburkan daun sup dan daun bawang. Tutupkan api..
- Cara menghidang ------------------------------ ~Letakkan sedikit taugeh celur pada dasar mangkuk, diikuti dengan bihun. Bahagian atas bihun diletakkan semua bahan sampingan bertanda *. Masukkan kuah dan sedia dihidang. Lebihkan kuah jika suka..
- ~Selamat mencuba..
- *sumber dari kak Surianti Ramli...
Ciri-ciri bihun sup utara, baik ayam ataupun daging mestilah bihun nya bewarna kuning hasil dari rendaman bihun bersama kunyit atau pewarna kuning. Ia juga hidangkan bersama sambal tumis. World / Malaysia / Kedah / Alor Setar World / Malaysia / Kedah. Great Buhun Sup at kampung cafe here. dalam video ini saya kongsikan cara memasak Bihun Sup Utara.