How to Cook Yummy Apam Nasi
Apam Nasi.
You can cook Apam Nasi using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Apam Nasi
- It's of Bahan A.
- Prepare of nasi (leftover).
- You need of air.
- You need of gula.
- Prepare of Bahan B.
- It's of tepung gandum.
- You need of tepung beras.
- You need of sudu kecil yis kering (mauripan).
- You need of Pewarna.
- You need of sudu kecil pewarna hijau.
- You need of sudu kecil pewarna merah.
- It's of sudu kecil pewarna kuning.
Apam Nasi step by step
- [Bahan B] Yis kering, tepung gandum dan tepung beras digaulkan. Kemudian ayak tepung..
- [Bahan A] Nasi, air dan gula dikisar halus. Kemudian dituangkan ke dalam tepung yg sudah diayak. Gaul sekata..
- Asingkan adunan. Campurkan pewarna di dalam bekas berbeza mengikut pilihan warna sendiri. Rehatkan adunan selama 2-3 jam..
- Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Pastikan oles acuan dgn sedikit minyak untuk memudahkan apam dikeluarkan selepas masak..
- Sejukkan apam dan keluarkan. Apam sedia dihidangkan bersama dengan kelapa parut..