Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Cook Yummy Apam Nasi

Apam Nasi.

Apam Nasi You can cook Apam Nasi using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Apam Nasi

  1. It's of Bahan A.
  2. Prepare of nasi (leftover).
  3. You need of air.
  4. You need of gula.
  5. Prepare of Bahan B.
  6. It's of tepung gandum.
  7. You need of tepung beras.
  8. You need of sudu kecil yis kering (mauripan).
  9. You need of Pewarna.
  10. You need of sudu kecil pewarna hijau.
  11. You need of sudu kecil pewarna merah.
  12. It's of sudu kecil pewarna kuning.

Apam Nasi step by step

  1. [Bahan B] Yis kering, tepung gandum dan tepung beras digaulkan. Kemudian ayak tepung..
  2. [Bahan A] Nasi, air dan gula dikisar halus. Kemudian dituangkan ke dalam tepung yg sudah diayak. Gaul sekata..
  3. Asingkan adunan. Campurkan pewarna di dalam bekas berbeza mengikut pilihan warna sendiri. Rehatkan adunan selama 2-3 jam..
  4. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Pastikan oles acuan dgn sedikit minyak untuk memudahkan apam dikeluarkan selepas masak..
  5. Sejukkan apam dan keluarkan. Apam sedia dihidangkan bersama dengan kelapa parut..