How to Prepare Tasty Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP
Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP.
You can cook Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP using 20 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP
- Prepare 1 of ekor ikan size sederhana (saya guna ikan bawal hitam).
- It's 1 of btng serai diketuk.
- Prepare 5 helai of daun limau purut buang bahagian tengahnya.
- Prepare 8 ulas of bawang merah.
- Prepare 6 of bj cili padi merah.
- You need of Timun potong spt mancis.
- Prepare of Lobak merah potong spt mancis.
- Prepare 2 sudu teh of cuka (saya guna cuka epal tapi cuka biasa pun boleh).
- You need 1 sudu teh of gula pasir.
- You need 1/2 sudu makan of garam.
- You need 1/2 sudu teh of lada putih.
- You need of penyedap rasa secukupnya.
- Prepare 1 sudu teh of air limau nipis.
- Prepare 300 ml of air masak.
- You need of 🐟 Bahan2 Kisar :.
- You need 8 ulas of bawang merah.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- You need 2 of inci kunyit (goreng tanpa minyak sekejap).
- It's 7 of bj buah keras (goreng tanpa minyak sekejap).
- It's 1 of inci halia.
Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP step by step
- Sediakan bahan2..
- Basuh ikan kemudian lumur dgn air limau nipis. Biarkan 15 mnt. Basuh dan lumur dgn serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga masak..
- Tumis bahan2 kisar bersama serai dan daun limau purut hingga wangi. Masukkan bawang merah dan cili padi merah. Tumis sambil dikacau hingga bawang dan cili layu..
- Masukkan air, biar mendidih dan kuah sedikit pekat..
- Masukkan gula, garam, penyedap rasa dan lada sulah. Kacau sebati..
- Masukkan cuka dan air limau nipis. Sebatikan. Rasa mana yg kurang boleh tambah..
- Masukkan timun dan lobak merah. Gaul sebati, kemudian masukkan ikan. Perlahankan api, masak hingga kuah sedikit menyusut..
- Ikan masak acar kuning siap dihidang ❤.