Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Prepare Tasty Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP

Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP.

Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP You can cook Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP using 20 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP

  1. Prepare 1 of ekor ikan size sederhana (saya guna ikan bawal hitam).
  2. It's 1 of btng serai diketuk.
  3. Prepare 5 helai of daun limau purut buang bahagian tengahnya.
  4. Prepare 8 ulas of bawang merah.
  5. Prepare 6 of bj cili padi merah.
  6. You need of Timun potong spt mancis.
  7. Prepare of Lobak merah potong spt mancis.
  8. Prepare 2 sudu teh of cuka (saya guna cuka epal tapi cuka biasa pun boleh).
  9. You need 1 sudu teh of gula pasir.
  10. You need 1/2 sudu makan of garam.
  11. You need 1/2 sudu teh of lada putih.
  12. You need of penyedap rasa secukupnya.
  13. Prepare 1 sudu teh of air limau nipis.
  14. Prepare 300 ml of air masak.
  15. You need of 🐟 Bahan2 Kisar :.
  16. You need 8 ulas of bawang merah.
  17. You need 3 ulas of bawang putih.
  18. You need 2 of inci kunyit (goreng tanpa minyak sekejap).
  19. It's 7 of bj buah keras (goreng tanpa minyak sekejap).
  20. It's 1 of inci halia.

Ikan Masak Acar Kuning #KCHUP step by step

  1. Sediakan bahan2..
  2. Basuh ikan kemudian lumur dgn air limau nipis. Biarkan 15 mnt. Basuh dan lumur dgn serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga masak..
  3. Tumis bahan2 kisar bersama serai dan daun limau purut hingga wangi. Masukkan bawang merah dan cili padi merah. Tumis sambil dikacau hingga bawang dan cili layu..
  4. Masukkan air, biar mendidih dan kuah sedikit pekat..
  5. Masukkan gula, garam, penyedap rasa dan lada sulah. Kacau sebati..
  6. Masukkan cuka dan air limau nipis. Sebatikan. Rasa mana yg kurang boleh tambah..
  7. Masukkan timun dan lobak merah. Gaul sebati, kemudian masukkan ikan. Perlahankan api, masak hingga kuah sedikit menyusut..
  8. Ikan masak acar kuning siap dihidang ❤.