Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Prepare Yummy Apam Gula Hangus

Apam Gula Hangus.

Apam Gula Hangus You can cook Apam Gula Hangus using 11 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Apam Gula Hangus

  1. You need of Bahan Gula Hangus.
  2. You need 2 cawan of gula pasir.
  3. Prepare 2 cawan of air panas.
  4. It's of ..........................................
  5. You need of Bahan Adunan.
  6. You need 4 of biji telur gred B.
  7. Prepare 1 cawan of minyak masak(saya guna minyak jagung).
  8. You need 4 of sudu besar marjerin.
  9. Prepare 4 of sudu besar susu pekat.
  10. You need 2 of sudu kecil soda bikarbonat (diayak).
  11. Prepare 3 3/4 cawan of tepung gandum (diayak).

Apam Gula Hangus instructions

  1. Mula-mula sekali,kita perlu buat gula hangus.Tuangkan gula ke dalam periuk.Masak gula dengan api yang kecil sehingga cair dan keperangan..
  2. Apabila gula sudah cair sepenuhnya tanpa ada butiran pasir gula,masukkan air panas ke dalam periuk yang berisi gula hangus tadi.Ketika kita ingin menuang air panas ke dalam periuk,hati-hati ya kerana gula sangat panas.Bila kita tuang air,wap serta-merta naik.Saya memilih menggunakan sauce pan sebab ada pemegang yang panjang.Masak gula yang dicampur air itu sehingga gula larut.Matikan api dan sejukkan..
  3. Panaskan periuk kukus.Alaskan kain dan ikat pada penutup periuk kukusan.cara ini untuk mengelakkan air wap jatuh ke atas adunan nanti..
  4. Sementara menunggu air kukusan menggelegak,kita sediakan bahan adunan.Masukkan telur,minyak dan marjerin ke dalam mesin pengisar(blender).Kisar campuran sehingga sebati..
  5. Kemudian masukkan air gula hangus dan kisarkan lagi..
  6. Kemudian,kita masukkan soda bikarbonat dan tepung.Kisar hingga sebati.Selepas itu,tapiskan adunan..
  7. Tuang adunan ke dalam acuan pilihan anda.Pastikan kita oleskan minyak pada keliling acuan.Ini kerana untuk mengelakkan apam melekat pada acuan..
  8. Kukus adunan selama 15minit.Masa mengukus bergantung dengan acuan apa yang kita gunakan.Saya menggunakan acuan kecil..
  9. Bila apam sudah masak,keluarkan dari acuan perlahan dan letak diatas redai untuk sejukkan..
  10. Selamat mencuba ☺️.