Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Appetizing Apam Planta Gebu

Apam Planta Gebu.

Apam Planta Gebu You can have Apam Planta Gebu using 16 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Apam Planta Gebu

  1. You need of Bahan-bahan A :.
  2. You need 125 gm of planta.
  3. It's 100 gm of gula.
  4. You need 125 ml of air panas.
  5. You need of Bahan-bahan B :.
  6. It's 230 gm of tepung gandum.
  7. Prepare 100 gm of gula.
  8. Prepare 2 of biji telur.
  9. Prepare 200 ml of susu cair.
  10. It's 1 sudu teh of baking powder.
  11. It's 1 sudu teh of soda bikarbonat.
  12. It's 1 sudu teh of esen vanila.
  13. Prepare of Bahan C :.
  14. You need 1/2 of biji kelapa parut putih sahaja.
  15. You need of secubit garam.
  16. It's of Sediakan acuan apam kesukaan.

Apam Planta Gebu step by step

  1. Masukkan gula dari bahan A ke dalam kuali buat karamel, masak hingga gula cair..
  2. Kemudian tuang air panas secara perlahan-lahan, selepas itu letak planta kacau hingga cair, ketepikan..
  3. Dalam bekas lain, putar telur dan gula hingga kembang gebu, tuang karamel dan putar sebati..
  4. Satukan baking powder, soda bikarbonat bersama dengan tepung gandum, masukkan tepung gandum secara berselang seli dengan susu cair kemudian putar. Buat hingga bahan habis dan adunan elok sebati..
  5. Sapukan acuan dengan sedikit minyak, tuang adunan hampir memenuhi acuan..
  6. Pastikan air kukusan telah dipanaskan dan mendidih, kukus apam 10 minit atau hingga masak..
  7. Pastikan kelapa parut dan secubit garam digaul rata dan kukus sebentar sahaja untuk elakkan kelapa cepat basi. Apam planta gebu sedia dihidang bersama dengan taburan kelapa parut..