Recipe: Appetizing Apam Planta Gebu
Apam Planta Gebu.
You can have Apam Planta Gebu using 16 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Apam Planta Gebu
- You need of Bahan-bahan A :.
- You need 125 gm of planta.
- It's 100 gm of gula.
- You need 125 ml of air panas.
- You need of Bahan-bahan B :.
- It's 230 gm of tepung gandum.
- Prepare 100 gm of gula.
- Prepare 2 of biji telur.
- Prepare 200 ml of susu cair.
- It's 1 sudu teh of baking powder.
- It's 1 sudu teh of soda bikarbonat.
- It's 1 sudu teh of esen vanila.
- Prepare of Bahan C :.
- You need 1/2 of biji kelapa parut putih sahaja.
- You need of secubit garam.
- It's of Sediakan acuan apam kesukaan.
Apam Planta Gebu step by step
- Masukkan gula dari bahan A ke dalam kuali buat karamel, masak hingga gula cair..
- Kemudian tuang air panas secara perlahan-lahan, selepas itu letak planta kacau hingga cair, ketepikan..
- Dalam bekas lain, putar telur dan gula hingga kembang gebu, tuang karamel dan putar sebati..
- Satukan baking powder, soda bikarbonat bersama dengan tepung gandum, masukkan tepung gandum secara berselang seli dengan susu cair kemudian putar. Buat hingga bahan habis dan adunan elok sebati..
- Sapukan acuan dengan sedikit minyak, tuang adunan hampir memenuhi acuan..
- Pastikan air kukusan telah dipanaskan dan mendidih, kukus apam 10 minit atau hingga masak..
- Pastikan kelapa parut dan secubit garam digaul rata dan kukus sebentar sahaja untuk elakkan kelapa cepat basi. Apam planta gebu sedia dihidang bersama dengan taburan kelapa parut..