Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Prepare Yummy Apam Lapis

Apam Lapis.

Apam Lapis You can cook Apam Lapis using 22 ingredients and 15 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Apam Lapis

  1. It's of Bahan A.
  2. It's of tepung beras.
  3. Prepare of tepung gandum.
  4. It's of air.
  5. Prepare of gula merah.
  6. You need of S/T YIS SEGERA MAURIPAN.
  7. You need of S/T BAKING POWDER.
  8. It's of daun pandan.
  9. Prepare of secubit garam.
  10. It's of Bahan B.
  11. Prepare of tepung beras.
  12. You need of tepung gandum.
  13. Prepare of air.
  14. It's of gula pasir.
  15. You need of S/T YIS SEGERA MAURIPAN.
  16. Prepare of S/T BAKING POWDER.
  17. You need of daun pandan.
  18. Prepare of secubit garam.
  19. Prepare of C Bahan.
  20. You need of KELAPA PARUT PUTIH (1 biji).
  21. You need of secubit garam.
  22. It's of GAUL KELAPA BERSAMA GARAM HINGGA SEBATI.. KUKUS SELAMA 10 MINIT.

Apam Lapis step by step

  1. CARA A -MASAK GULA MERAH BERSAMA AIR, DAUN PANDAN JUGA GARAM HINGGA MENDIDIH... SEJUKKAN DAHULU....
  2. MASUKKAN TEPUNG BERAS KEDALAM BEKAS...
  3. KEMUDIAN TUANG AIR GULA TADI SEPARUH.. KACAU RATA.. KEMUDIAN BARU TUANG SEMUANYA...SEBATIKAN...
  4. MASUKKAN TEPUNG GANDUM, YIS, JUGA BAKING POWDER... GAUL HINGGA SEBATI....
  5. KEMUDIAN PERAP ADUNAN SELAMA 40 MINIT...@ HINGGA KEMBANG DAN PERMUKAANNYA BERBUIH2....
  6. PANASKAN KUKUSAN.. SAPUKAN LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK...TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG (7') DAN KUKUS SELAMA 30 MINIT @ HINGGA MASAK....
  7. SEMENTARA TUNGGU APAM MASAK KITA ADUN BAHAGIAN B PULA...
  8. CARA B -MASAK GULA BERSAMA AIR JUGA GARAM HINGGA MENDIDIH.. SEJUKKAN DAHULU...
  9. MASUKKAN TEPUNG BERAS KEDALAM BEKAS....
  10. TUANG AIR GULA TADI SEPARUH DAN KACAU HINGGA RATA..KEMUDIAN TUANGKAN LAGI LEBIHAN AIR GULA HINGGA HABIS.. KACAU RATA...
  11. MASUKKAN TEPUNG GANDUM, YIS JUGA BAKING POWDER.. KACAU HINGGA SEBATI...
  12. KEMUDIAN PERAP SELAMA 40 MINIT...
  13. APABILA ADUNAN A TADI SUDAH MASAK.. MASUKKAN ADUNAN B DIATASNYA... KEMUDIAN KUKUS LAGI SELAMA 30 MINIT @HINGGA MASAK...
  14. APABILA SUDAH MASAK SEJUKKAN SEKETIKA.. KEMUDIAN BOLE LA DIHIDANGKAN BERSAMA KELAPA PARUT YANG TELAH DIKUKUS DAHULU BERSAMA SEDIKIT GARAM....
  15. SIAP**.