How to Cook Delicious Apam Gebu
Apam Gebu. Kali ini Saya nak share resepi #Apam pisang gebu yang sedap dan mudah. Semoga dengan perkongsian ini bolehlah membantu anda. Nampak ada yis jadi bolehlah buat apam kampung.
Beberapa resepi yang saya cuba sebelum ni, saya rasa resepi ni yang paling sedap, gebu dan lembut walaupun apam dah sejuk. Memang sedap, lembut dan gebu sekali apam ini. Penggunaan eno membantu apam menjadi lebih gebu. You can cook Apam Gebu using 9 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Apam Gebu
- You need 8 of biji pisang dilenyek halus.
- You need 1/2 cawan of gula pasir.
- You need 2 of telur ayam.
- You need 1 1/2 cawan of tepung gandum.
- It's 1 sudu teh of soda baikabonit.
- Prepare 1 sudu teh of baking powder.
- Prepare 1 sudu teh of esen pisang / esen vanilla.
- It's Sedikit of mentega/ minyak masak.
- Prepare Sedikit of kelapa parut+secubit garam - dikukus sebentar.
Kalau nak tahu macam mana gebu nyer tu, cubalah sendiri. Resepi Apam Polkadot yang gebu dan comel. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Tahukah anda bahawa nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap?
Apam Gebu step by step
- Campurkan semua bahan. Gaul sehingga sebati. Diamkan/diperap 20-30 minit..
- Siapkan acuan bersapu mentega/ minyak. Tuangkan adunan tadi dan dikukus 20-30 minit..
- Setelah masak, sejukkan dan hidangkan dengan kelapa parut..
Berbeza dengan apam mekar yang menggunakan tepung gandum, apam nasi pula menggunakan nasi sebagai bahan utama. Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang. Ini kerana anda boleh menggunakan lebihan nasi tadi untuk membuat apam nasi yang gebu, lembut dan sedap. Terdapat pelbagai jenis sajian pisang termasuklah dalam bentuk kuih seperti apam. Proses pembuatannya juga mengambil masa yang pendek.