How to Cook Perfect Apam Susu
Apam Susu.
You can have Apam Susu using 7 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Apam Susu
- You need of biji telur gred A.
- You need of tepung gandum.
- You need of sudu besar ovelette.
- You need of sudu kecil esen vanilla.
- It's of gula kastor (jika kurang suka manis, kurangkan).
- You need of sudu besar susu pekat.
- You need of Pewarna makanan (ikut warna feveret masing2).
Apam Susu instructions
- Masukkan gula, telur, esen vanila dan ovelette ke dalam bekas..
- Pukul menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana sehingga adunan tersebut kembang (adunan menjadi putih gebu).
- Masukkan susu ke dalam adunan. Kaup balik menggunakan spatula sahaja..
- Masukkan tepung ke dalam adunan. Kaup balik guna spatula juga..
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Letak warna kesukaan anda. Macam saya guna warna merah (so ia akan jadi pinky)..
- Acuan disapu dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dalam acuan secara berselang seli untuk menghasilkan corak ataupun ikut kreativiti lah yer. Pada masa yang sama, pengukus dipanaskan. (untuk adunan ini saya bahagikan kepada dua saiz acuan yang berbeza).
- Setelah air pengukus dah mendidih. Kukus adunan tersebut selama 40minit atau sehingga masak. Bergantung pada jenis pengukus masing-masing. Jika menggunakan saiz acuan yang kecil pun turut mempengaruhi tempoh masak yang lebih cepat..
- Cover penutup periuk kukus dengan tuala untuk mengelakkan wap air jatuh ke atas adunan..
- Bila dah masak, tutup api. Sejukkan seketika sebelum boleh dipotong dan dihidangkan. Selamat mencuba..