Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Delicious Apam Embun

Apam Embun.

Apam Embun You can cook Apam Embun using 8 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Apam Embun

  1. You need of Bahan.
  2. You need of biji telur (A).
  3. You need of biji kuning telur.
  4. Prepare of gula kastor bole kursngkan .
  5. Prepare of s/k overlatte.
  6. It's of tepung gandum-sangai & ayak 3 kali.
  7. Prepare of s/k esen rose.
  8. You need of pewarna pink.

Apam Embun instructions

  1. Cara -sediakan loyang bulat 8'... lapik ngan kertas minyak.. loyang x perlu di sapu minyak ye....
  2. Pukul telur dan overlatte hingga berbuih...kemudian masukkan gula.. pukul hingga pekat dan gebu....
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit..sebatikan..masukkan esen rose.. sebatikan lg...
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.. (1) plain (2)+ pewarna pink...
  5. Masukkan adunan plain sesenduk kedalam loyang diikuti adunan pink..dan lapiskan selang seli hingga habis kesemua adunan..cm bt kek mable ye...kemudian bole dilorekkan sedikit diatas...
  6. Panaskan kukusan... kemudian boleh la dikukus kuih selama 30 minit diatas api yang besar.. pastikan penutup kukusan diikat ngan kain agar air x menitis atas kuih....
  7. Kuih ni sensetif ngan minyak... ia akan mengakibatkan apam tidak naik @ bantat apabila dikukus.... jangan sapu minyak tau......