Recipe: Delicious Apam Embun
Apam Embun.
You can cook Apam Embun using 8 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Apam Embun
- You need of Bahan.
- You need of biji telur (A).
- You need of biji kuning telur.
- Prepare of gula kastor bole kursngkan .
- Prepare of s/k overlatte.
- It's of tepung gandum-sangai & ayak 3 kali.
- Prepare of s/k esen rose.
- You need of pewarna pink.
Apam Embun instructions
- Cara -sediakan loyang bulat 8'... lapik ngan kertas minyak.. loyang x perlu di sapu minyak ye....
- Pukul telur dan overlatte hingga berbuih...kemudian masukkan gula.. pukul hingga pekat dan gebu....
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit..sebatikan..masukkan esen rose.. sebatikan lg...
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.. (1) plain (2)+ pewarna pink...
- Masukkan adunan plain sesenduk kedalam loyang diikuti adunan pink..dan lapiskan selang seli hingga habis kesemua adunan..cm bt kek mable ye...kemudian bole dilorekkan sedikit diatas...
- Panaskan kukusan... kemudian boleh la dikukus kuih selama 30 minit diatas api yang besar.. pastikan penutup kukusan diikat ngan kain agar air x menitis atas kuih....
- Kuih ni sensetif ngan minyak... ia akan mengakibatkan apam tidak naik @ bantat apabila dikukus.... jangan sapu minyak tau......