Recipe: Tasty Apam Balik Homemade
Apam Balik Homemade.
You can have Apam Balik Homemade using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Apam Balik Homemade
- It's 240 gm of tepung gandum.
- Prepare 100 gm of gula.
- Prepare 250 ml of susu cair.
- It's 1 of biji telur.
- You need 50 gm of planta - dicairkan & sejukkan.
- You need 1 sudu teh of baking powder.
- You need 1/2 sudu teh of soda bikarbonat.
- It's 1/8 sudu teh of Beberapa titis pewarna kuning atau.
- It's of Sediakan planta/mentega/margerine untuk sapu atas apam balik.
- You need 1 of mangkuk inti - parutan cheddar cheese.
- You need 1/2 cawan of susu pekat manis.
Apam Balik Homemade step by step
- Satukan gula & telur putar atau guna blender kisar hingga gula hancur dan berbuih kembang. Saya guna blender..
- Masukkan susu cair, soda, baking powder, mentega cair & pewarna kuning, kisar/putar lagi..
- Masukkan tepung sedikit-sedikit lepas tu kisar/putar hingga sebati. Tidak perlu diperap..
- Tiada kuali apam balik guna kuali non-stick pun boleh, letak sedikit planta panaskan, kemudian letak secawan adunan dan ratakan adunan guna bawah cawan. Biarkan masak dan akan terbentuk pada permukaan apam balik seperti berlubang-lubang..
- Jika guna jagung, kacang & gula silalah terus letak semasa di dalam kuali lagi tabur mengikut kesukaan. Jika guna cheese & susu angkat ke dulang dahulu selepas itu letak susu dan parutan cheese, jika suka lagi tabur chocolate rice, lipat dua dan terus sapu planta di permukaan kulit apam balik, boleh potong dan sedia dihidangkan..