Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Make Perfect Ayam Kukus PKP Chinese Style

Ayam Kukus PKP Chinese Style.

Ayam Kukus PKP Chinese Style You can have Ayam Kukus PKP Chinese Style using 8 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ayam Kukus PKP Chinese Style

  1. You need of Ayam (Kalau guna sekor boleh potong kecil-kecil).
  2. Prepare of Halia lebih kurang 2 inci (hiris panjang-panjang).
  3. It's Daun of bawang.
  4. You need of Bahan Perapan.
  5. It's 3 of sudu besar kicap cair.
  6. You need 2 of sudu kecil minyak bijan.
  7. You need 1 of sudu kecil serbuk lada hitam.
  8. Prepare of Garam secukup rasa.

Ayam Kukus PKP Chinese Style step by step

  1. Campurkan bahan perapan bersama ayam. Gaul rata sehingga semua ayam bersatu bersama bahan perapan. Saya tak ada kicap cair, saya gantikan dengan kicap mahsuri pedas manis.
  2. Perapkan ayam tadi selama lrbih kurang 1 jam. Nak lama sikit pun boleh..
  3. Sebelum kukus, taburkan halia yang dihiris tadi bersama daun bawang (saya tak ada daun bawang, jadi saya gantikan dengan daun sup)..
  4. Kukus sehingga ayam masak. Taadaa ayam kukus chinese style siap untuk dimakan. Kalau guna kicap cair warna akan cair sikit dari yang saya buat. Selamat mencuba.. #dudukrumah #kitajagakita #perangicovid-19.