Easiest Way to Make Perfect Murtabak Mini Ayam🧀Simple
Murtabak Mini Ayam🧀Simple. Murtabak Mini Kulit Popia, hidangan yang harus ada di bulan Ramadhan. Selamat Datang ke KumpulResepi, Hari ni saya kongsi cara buat MURTABAK Bahan B(inti) Minyak Bawang Holland Bawang Putih Kentang Isi Ayam Kisar Carrot Serbuk Kari/Serbuk Kurma Gula,garam dan perasa. So hopefully can help you to make murtabak for berbuka puasa🥳.
Resepi Murtabak Ayam Sedap ini saya dapat dari kawan saya di kedah, kata kawan saya tu resepi ini sudah sangat tersohor dan apabila kat pasar malam tu memang laris tak perlu masa terlalu. Murtabak is a stuffed pancake or pan-fried bread which is commonly found in the Arabian Peninsula and Southeast Asia, notably in Saudi Arabia, Kuwait, Yemen, Indonesia, Malaysia, Singapore, Brunei. Kami juga menerima tempahan untuk majlis² keramaian dan lain². You can have Murtabak Mini Ayam🧀Simple using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Murtabak Mini Ayam🧀Simple
- It's of Bahan2 inti.
- You need of Isi ayam@daging(cincang)🔪.
- Prepare of Kentang🥔(potong dadu).
- Prepare of Carrot🥕(potong dadu).
- You need of Rempah kari daging 1paket kecil.
- It's of 3 ulas bawng putih 🧄(hiris).
- You need of 2 bj bwang merah(hiris)(kalau nk bawang lebih tambah lg).
- It's of Daun sup(hiris).
- It's of Cheese(slice mozarella mengikut yg ada suka sy guna cheddar slice).
- You need of Telur 2bj.
- Prepare of Sedikit tepung gandum dan air utk gam kulit popia.
- Prepare of Bawang,cuka,pewarna,garam,gula (utk kuah).
Murtabak Mini Ayam Cheese Mudah & Confirm Sedap! Masukkan inti yang telah dimasak tadi. Murtabak Ayam KA recipe: Try this Murtabak Ayam KA recipe, or contribute your own. Tapi yakinlah yang buat simple macam ni pun sedap kemain.
Murtabak Mini Ayam🧀Simple instructions
- Cara Masak Inti.Panaskan kuali tuang myk masak sikit tumis bawang yg dihiris.Masukkan rempah kari tumis hingga pecah minyak.Masukkan isi ayam,kentang,carrot dan air(air sama paras bahan shj jgn byk sgt..
- Masak hingga air hampir kering kemudin masuk garam,gula,secukup rasa mengikut citarasa anda.Masak smpai betul2 kering.Siap.Tunggu sejuk boleh lipat guna kulit popia..
- Utk buat murtabak pula,pecahkan 2 bj telur dan masukkan dlm inti yg siap dimasak tadi(boleh skip kalau tkmahu).Gaul dan masukkan daun bawang/daun sup.Buka kulit popia letak cheese di tengah2 dan lipat atas bawah kiri kanan.Gam kan guna tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air.Dh siap goreng dgn myk yg sedikit.Balik-balikkan siap.Selamat mencuba.💗.
- Untuk kuah pink.Bawang besar 1 bj(sy guna bawang holland)air panas 1cawan,cuku dua sudu besar,gula+garam.Pewarna pink atau boleh guna sirap ros.Kacau sebati masukkan bawang.Siap.💗.
This is a simple and easy version of murtabak. Dhal or curry are great choices to go with it. Murtabak has quite a few names to it. Some call it matabbak, mutabbak or mutabbaq. A murtabak is a type of flatbread that is usually filled with different types of filling.