Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Make Yummy Resepi Ayam Sambal Matah Daun Kari

Resepi Ayam Sambal Matah Daun Kari.

Resepi Ayam Sambal Matah Daun Kari You can cook Resepi Ayam Sambal Matah Daun Kari using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Resepi Ayam Sambal Matah Daun Kari

  1. You need 300 gram of ayam tanpa tulang.
  2. It's 1 of bawang besar dihiris halus.
  3. It's of Serai 1 batang hiris halus.
  4. Prepare 2 of biji cili merah besar hiris halus.
  5. It's 2 Daun of bawang (batang) hiris halus.
  6. You need 20-30 helai of daun kari.
  7. Prepare 50 ml of air.
  8. You need of Garam.
  9. Prepare of Gula.
  10. You need of Minyak masak.
  11. Prepare of Bahan yang ditumbuk:.
  12. Prepare 4 of bawang merah kecil.
  13. Prepare 6 of bawang putih.
  14. You need 6 of cili api (boleh tambah cili bila suka yang pedas sangat).

Resepi Ayam Sambal Matah Daun Kari step by step

  1. Rebus/kukus ayam sampai matang. Carik-carik halus..
  2. Panaskan minyak. Goreng bawang merah, bawang putih dan cili yang akan ditumbuk. Angkat dan tumbuk kasar. Kemudian, dengan minyak yang sama, goreng daun kari sampai agak kering. Asingkan..
  3. Sisa minyak, masukkan bawang merah yang sudah diiris halus dan tumis sampai wangi. Lalu masukkan bahan yang sudah ditumbuk, serai, daun bawang dan cili besar. Tumis sampai matang..
  4. Masukkan ayam, garam, gula (boleh tambahkan penyedap sedikit) dan daun kari. Tambah air. Masak sampai air kering. Sajikan panas..