Easiest Way to Make Yummy Resipi Bebola Kentang Keju Ayam
Resipi Bebola Kentang Keju Ayam.
You can cook Resipi Bebola Kentang Keju Ayam using 13 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Resipi Bebola Kentang Keju Ayam
- It's 3 of biji potato (600 gram).
- It's 3 sudu makan of susu tepung.
- You need 300 gram of ayam kisar (boleh gunakan daging lembu kisar).
- You need 5 sudu makan of keju parmesan (boleh ganti cheddar).
- It's 4 sudu makan of parsley kering.
- You need 2 of telur (asingkan bahagian kuning dan putih. Bahagian kuning untuk campuran kentang, bagian putih sebagai pelekat tepung).
- It's 1 of kiub pati ayam.
- Prepare of Lada putih.
- It's of Garam secukupnya.
- It's 100 gram of breadcrumb.
- It's of Kisar.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- It's 1 of biji bawang kuning (saiz kecil).
Resipi Bebola Kentang Keju Ayam instructions
- Rebus kentang hingga lembut (cucuk dengan garpu, jika mudah ditembus dan agak hancur, tanda sudah lembut). Lumatkan kentang..
- Campur kentang yang sudah dilembutkan dengan 1 sudu teh garam, 2 sudu makan parsley, keju parmesan dan susu tepung. Kacau hingga rata..
- Tumis bawang putih dan bawang kuning sampai matang. Masukkan ayam, 1 kiub pati ayam, lada putih, dan 2 sudu makan parsley. Masak sampai matang..
- Masukkan ayam tumis ke dalam campuran kentang sampai rata. Simpan dalam peti sejuk minimum 3 jam (saya simpan selama semalam)..
- Keluarkan adunan dari peti sejuk kemudian campur dengan kuning telur sampai rata. Siapkan putih telur dan breadcumbs dalam wadah berbeza. Ambil 1 sudu makan adunan kentang dan buatkan bentuk bulat/oval. Celupkan dalam putih telur kemudian celupkan dalam breadcrumbs. Lakukan sampai habis. Nota: bentuk dan saiz boleh sesuka hati tapi jangan terlalu besar supaya mudah matang hingga meresap ke dalam ketika digoreng..
- Goreng kroket hingga kecokelatan dengan api kecil. Sajikan panas..