Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Prepare Appetizing Ayam Masak Berlada Petai #widadmasak

Ayam Masak Berlada Petai #widadmasak. Ayam Masak Ungkep, Juadah Berbuka Puasa Yang Wow. Petai atau dikenali sebagai Bitter Bean atau Stink Bean memang cukup terkenal dalam masakan Asia Tenggara dan dimakan sebagai ulam. Hidangan petai paling pantas yang boleh kita masak.

Ayam Masak Berlada Petai #widadmasak Panggang ayam bersama bumbu hingga kering dan terpanggang sempurna. Sangat sedap Ayam Berlada Cili Merah ini sehingga Aween makan meratah ratah kerana tak sabar menunggu nasi masak. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak. You can cook Ayam Masak Berlada Petai #widadmasak using 12 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ayam Masak Berlada Petai #widadmasak

  1. You need 20-30 of biji cili padi *.
  2. You need 6 of biji bawang merah *.
  3. Prepare 5 of biji bawang putih *.
  4. Prepare 6 of ketul ayam.
  5. Prepare 1 batang of serai.
  6. You need 2 helai of daun limau purut.
  7. It's 1 of biji bawang holland.
  8. It's sedikit of kunyit serbuk.
  9. You need 2 of sudu sos tiram.
  10. It's of gula.
  11. It's of garam.
  12. It's 2 of papan petai.

Anda menginginkan resepi sambal berlada yang amat lazat dan sedap? Kali ini kami bawakan resepi sambal berlada gabungan terung dan petai yang amat lazat dan rupanya juga dapat menarik minat sesiapa sahaja yang melihatnya. - Ayam black pepper - Ayam masak sambal hijau - Ikan gelama masak berlada. - Asam pedas sembilang - Ayam goreng - Paru goreng - Pucuk ubi masak lemak - Bayam goreng - Aneka sambal - Aneka ulam - Udang masak sambal petai - Telur dadar - Telur mata - Telur asin. Membuat tanaman petai cepat berbuah perlu diciptakan bibit unggul petai metode okulasi. Okulasi dapat dilakukan dengan beberapa langkah berikut: Menyiapkan batang bawah dari hasil semaian biji, atau dari biji petai yang tumbuh liar.

Ayam Masak Berlada Petai #widadmasak instructions

  1. Perap ayam dalam serbuk kunyit dan sedikit garam selama 30 - 1 jam di dalam peti sejuk.
  2. Selepas perap, goreng ayam dan ketepikan dulu.
  3. Cincang (bukan blend) bahan yang bertanda (*).
  4. Tumis bahan yang dah dicincang ke dalam minyak bekas goreng ayam tadi.
  5. Masukkan serai, daun limau purut dan bawang holland yang dah dipotong bulat.
  6. Masukkan sedikit serbuk kunyit dalam bahan tumisan.
  7. Masukkan sos tiram.
  8. Masukkan garam dan gula sesuai dengan rasa.
  9. Masukkan ayam yang dah digoreng dan gaul rata kemudian masukkan petai.

Masukkan bibit semaian biji petai ke dalam polybag besar. Ayam Percik, Masak Lemak Rebung & Udang, IkanSembilang Goreng Berlado, Paru Berlada, Daging Masak Lemak, Kacang Buncis Goreng Hati Ayam, Ikan Patin Masak Tempoyak , Sotong Goreng Kunyit dan Bawang Besar, Pajeri Terung dan Nanas, Mandhi Rice, Mandi Chicken, Nasi Putih. Ayam berlada. daging masak kari. daging masak berlada. ikan goreng. ikan masak lemak cili api. udang sambal dengan petai. Resepi ni memang masakan asli dari family Johor saya. Masa awal kahwin dulu, keluarga mertua suka gila masakan sambal hijau ni.