How to Cook Tasty Ayam Masak Kari Saji
Ayam Masak Kari Saji. Resepi ini sangat sesuai untuk anda yang bosan dengan menu ayam yang itu-itu sahaja. Selain biasa dihidangkan pada acara-acara kenduri, ayam masak bali boleh dimakan bersama keluarga dihidangkan bersama nasi putih ataupun lemang. Sahabat saya telah membawa naik sepinggan kari ayam dan mee hoon goreng.
Walaupun kari ayam adalah antara lauk pertama yang saya masak sejak zaman remaja namun tidak bermakna kita tidak boleh belajar untuk memperbaiki cara caranya. Resepi yang kami bawakan kali ini adalah resepi ayam masak merah. Selalunya, ayam masak merah dihidangkan di kenduri seperti kenduri kahwin ataupun semasa majlis kesyukuran. You can cook Ayam Masak Kari Saji using 16 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ayam Masak Kari Saji
- Prepare 1/2 of ekor ayam saiz sedang – bersihkan dan potong kecil.
- Prepare 4 of sekawan (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga).
- It's 3-4 ulas of bawang merah – dimayang.
- Prepare 2 ulas of bawang putih – dimayang 1cm.
- Prepare of halia – dimayang.
- Prepare of Minyak masak SAJI secukupnya.
- Prepare 3 of tangkai daun kari.
- You need 1 of paket kecil serbuk kari ayam/daging.
- You need 2 sudu teh of cili kering yg sudah diblender.
- It's of Garam secukup rasa.
- You need 1/2 tin of susu cair SAJI.
- It's 2 cawan of air.
- Prepare 1 of biji ubi kentang dibelah 4.
- You need 1 of sudu besar asam jawa.
- You need 1 of biji cili merah – belah tengah.
- It's sedikit of gula.
Tapi, disini kami bawakan versi yang lebih mudah dan boleh dimasak oleh sesiapa sahaja termasuk mereka yang baru nak berkecimpung dalam bidang masakan ini. Jangan derhaka dengan resepi cikgu ye. p/s: serious talk, suami cikgu puji melambung masakan guna resepi ni. cikgu takletak bunga lawang cengkih dan kayu manis taw. Dimana biasanya bahan untuk memasak ayam masak kurma selalunya menggunakan santan, namun dalam resepi ini ia TIDAK menggunakan santan. Walaupun tanpa santan namun rasa ayam masak kurma ini sangat sedap dan tampilannya pun menarik.
Ayam Masak Kari Saji step by step
- Bahan-bahannya.
- Tuangkan minyak SAJI ke dalam kuali. Bila dah panas, masukkan 4 sekawan, hirisan bawang merah bawang putih dan halia..
- Tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan daun kari..
- Seterusnya masukkan rempah kari ayam/daging. Gaul rata, tambah air sedikit..
- Masukkan garam dengan secukup rasa..
- Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih. Gaul rata kesemua bahan..
- Masukkan susu cair SAJI. masukkan ubi kentang dan masukkan asam jawa..
- Tambahkan sedikit gula. Ia bertujuan untuk melemakkan kari. Campak cili merah belah tengah dan biarkan masak. siap.
Selain tidak leceh menyediakan santan, anda yang punya alahan makan santan boleh makan ayam masak kurma resepi ini. Angkat kari & sajikan bersama nasi hangat. Lihat juga: Resep Membuat Kari Ayam Maknyus Khas Aceh. Nah, silahkan coba masak sendiri ya resep kari ayam khas India ini di rumah sendiri ya. Jika Anda suka pedas, tentu saja dengan mudah bisa menambahkan cabe rawit ke dalam resep kari ayam ini yang tingkat kepedasannya sesuai dengan selera.