How to Cook Tasty Ayam Paprik
Ayam Paprik.
You can have Ayam Paprik using 19 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Paprik
- You need 1 keping of dada ayam dipotong dadu.
- Prepare 2 batang of sosej ayam dihiris serong.
- It's of Kacang panjang.
- Prepare of Tomato.
- You need of Cendawan.
- It's of Lobak merah.
- It's of Serai diketuk.
- Prepare Daun of limau purut.
- You need of Bawang putih dicincang.
- It's of Bawang merah dicincang.
- You need of Cili padi dipotong / ditumbuk.
- Prepare of Bawang holland dihiris kasar.
- You need 1 of sudu cili kisar.
- It's 1 of sudu sos tiram.
- It's 1 of sudu kicap manis.
- You need 2 of sos tomato.
- You need of Sos ikan.
- Prepare Sedikit of garam secukup rasa.
- It's of Minyak untuk menumis.
Ayam Paprik instructions
- Sediakan bahan tumisan. Panaskan minyak. Bawang merah, bawang putih dan serai ditumis.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam dan sosej yang telah dipotong. Gaul sehingga ayam masak..
- Masukkan daun limau purut. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, kicap. Gaul sebati. Tambah sedikit air untuk berkuah. Jika ingin masak kering tak perlu tambah air..
- Masukkan sayuran yang dipotong..
- Setelah digaul sebati, masukkan bawang holland yang dihiris. Kemudian, renjiskan sos ikan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Gaul sebentar. Tutup api, dan siap..