How to Prepare Tasty Rendang Negeri Sembilan @ Rendang Ayam Cili Api
Rendang Negeri Sembilan @ Rendang Ayam Cili Api. RENDANG AYAM CILI API NOGORI SEMBILAN. Jika mahukan resipi rendang yang ringkas serta cepat masak, Rendang Ayam Negeri Sembilan ni anda perlu cuba. Masukkan ayam dalam kuali besar dan gaulkan dengan bahan kisar serta serai titik.
Seperti cara membuat rendang padang yang lain, cara membuat rendang ayam juga menggunakan bahan dan bumbu rendang yang umum, seperti santan kental dari perasan buah kelapa, beberapa rempah khas Indonesia dan yang lainnya. Memang kita bisa membuatnya dengan menggunakan. Ini adalah resepi Rendang Ayam yang saya sediakan sebaik balik dari pejabat hari Jumaat yang lalu. You can have Rendang Negeri Sembilan @ Rendang Ayam Cili Api using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Rendang Negeri Sembilan @ Rendang Ayam Cili Api
- It's 1 of ekor ayam.
- Prepare 5-15 of biji cili api merah/hijau.
- It's 8-10 of biji bawang merah.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 1 of inci halia.
- You need 5 batang of serai.
- You need 1 of inci kunyit hidup.
- Prepare 2 helai of daun kunyit.
- It's 1 cawan of santan pekat.
- Prepare 3 keping of asam keping.
- You need 1 of sb gula.
- You need of Garam secukup rasa.
Rendang ini lebih sedap dikacau lama lama dengan api kecil. Resep Ayam Padang - Pada awalnya, resep rendang ayam hanya ditemukan di Sumbar. Bumbu yang asli masih disimpan dengan baik oleh masyarakat Minangkabau. Hingga sekarang, makanan tradisi Minang tersebut menjadi kuliner khas yang sangat terkenal di penjuru negeri.
Rendang Negeri Sembilan @ Rendang Ayam Cili Api step by step
- Kisar cili api, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan serai sehingga halus. Masukkan semua bahan-bahan dikisar bersama ayam dan asam keping ke dalam kuali..
- Tambahkan garam dan gaulkan semua bahan sehingga sekata..
- Masak dengan api kecil dan sekali sekala kacau..
- Bila ayam dah masak, masukkan santan dan gula. Masak lebih kurang 10 minit lagi..
- Taburkan hirisan daun kunyit dan gaul sekata..
- Biarkan seketika dan bolehlah matikan api dapur..
- Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!.
Rendang ayam cili padi atau api ini adalah masakan Negeri Sembilan yang sememangnya popular dengan juadah serba pedas. Tidak hairanlah jika cili padi atau api sering dijadikan sebagai bahan dalam juadah mereka. Previous Recipe: Rendang Ayam Klasik Selangor. Next Recipe: Hakka Wine Chicken Soup. Selain budaya, Negeri Sembilan juga kaya dengan aneka jenis makanan tradisional.