Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

How to Prepare Yummy Kam Heong Ayam Sepantas Kilat ⚡️

Kam Heong Ayam Sepantas Kilat ⚡️. Resepi Ayam Masak Kam Heong ringkas & sedap. Bahan apa yg ada di rumah cbok guna.asalkan bahan asas ada ok jalaannn. Masukkan ayam yang dah digoreng awal tadi.

Kam Heong Ayam Sepantas Kilat ⚡️ Cara Penyediaan : ● Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit,garam dan lada hitam. ● Goreng ayam hingga masak. Asingkan. ● Serbuk kari dbancuh dengan sedikit air. ● Panaskan minyak tumis bawang besar bawang putih. Macam ayam masak kicap tapi sebenarnya bukan. You can cook Kam Heong Ayam Sepantas Kilat ⚡️ using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kam Heong Ayam Sepantas Kilat ⚡️

  1. Prepare of Ayam Goreng Tepung.
  2. You need 6-8 of ketul ayam.
  3. You need 1 cawan of tepung gandum.
  4. Prepare 2 tbsp of tepung jagung.
  5. You need 2 tbsp of tepung beras.
  6. You need 3 tbsp of tepung bestari.
  7. It's of Gravy.
  8. You need 1 of bawang merah.
  9. You need 2 of bawang putih.
  10. You need 3 of tangkai daun kari.
  11. It's 5 of cili merah.
  12. Prepare 2 tbsp of serbuk kari.
  13. Prepare 2 tbsp of sos tiram.
  14. Prepare 2 tbsp of sos cili.
  15. Prepare 2 tbsp of kicap manis.
  16. It's 2 tsp of ajinomoto.
  17. You need 1 tsp of garam.

Memang sedap walaupun cara memasaknya cukup simple. Kam Heong is a Malaysian style of cooking that draws distinct influences from Chinese, Malay, and Indian cuisines. Gaulkan ayam bersama sedikit tepung jagung dan sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak. Kam heong merupakan suatu contoh yang bagus untuk gaya masakan sebuah negara berbudaya majmuk.

Kam Heong Ayam Sepantas Kilat ⚡️ instructions

  1. Bancuh tepung bestari di dalam mangkuk dgan sedikit air. Gaulkan ayam dan perap selama 30 minit..
  2. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung beras sehingga sekata. Salutkan ayam perapan dengan mixture tepung..
  3. Goreng ayam sehingga kekuningan dan rangup. Ketepikan..
  4. Hiris bawang merah dan bawang putih. Ketuk cili merah..
  5. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air..
  6. Tumis hirisan bawang, cili bersama daun kari..
  7. Masukkan serbuk kari, sos tiram, sos cili, kicap manis, garam dan ajinomoto. Tumis sehingga masak secukupnya..
  8. Masukkan ayam dan gaulkan sehingga sebati..
  9. Siap! Lauk malas sepantas kilat ⚡️.

Keamatan aromatik dengan cili burung, daun kari, udang kering hancur, serbuk kari, sos tiram dan pelbagai perisa lain menghasilkan sos tumis serbaguna. Ayam kam heong dimasak dengan cara menggoreng ayam terlebih dulu. Kemudian dimasak bersama bawang, rempah kari, kicap dan sos. Tidak lupa memasukkan daun kari supaya makin menjadi wanginya. Kam heong (金香) is Cantonese dialect and literally translate as "golden fragrance".