Recipe: Appetizing Ayam masak kicap
Ayam masak kicap. Jadi hari ini, saya memasak ayam masak kicap seperti Fasha Sanda. Masak kicap kosong kerana tidak diletakkan cili kisar atau serai atau kulit kayu manis pun. Semalam sempat jugakla masak lauk ayam masak kicap.
Ayam kecap or ayam masak kicap is an Indonesian chicken dish poached or simmered in sweet soy sauce (kecap manis or kicap lemak manis) commonly found in Indonesia and Malaysia. In Indonesia, ayam kecap is pieces of chicken simmered in kecap manis (sweet soy sauce). Ayam masak kicap dapat dijadikan lauk dan dimakan bersama nasi untuk makan petang mahupun malam. You can have Ayam masak kicap using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ayam masak kicap
- You need of ayam potongan ekonomi (diperap dengan kicap tongnam).
- You need of biji kentang (dipotong kecil).
- Prepare of biji bawang merah besar.
- It's of bawang putih.
- You need of halia (dihiris halus).
- Prepare of garam.
- You need of penambah perasa.
- It's of air.
- It's of bawang merah goreng paket.
Ayam masak kicap juga biasa dihidangkan untuk kenduri dan majlis kahwin. Ayam masak kicap is one Malay dish which is commonly found in Malaysia or even in Indonesia. The Malay word 'ayam' refers to chicken, 'masak' means cook and 'kicap' brings the meaning of soy sauce. Ayam bisa diolah jadi berbagai menu masakan yang menggugah selera, seperti digoreng atau Namun sebelum mulai masak, kamu perlu mengetahui bagaimana cara memasak ayam yang benar.
Ayam masak kicap instructions
- Tumbuk bawang merah besar dan bawang putih sehingga hancur. Simpan dahulu di tepi..
- Perap ayam potongan ekonomi dengan kicap jenama tongnam (3 - 4 sudu teh). Gaul dengan tangan supaya kicap dan ayam sebati. Simpan dahulu di tepi..
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak selepas seketika, pastikan minyak panas dahulu..
- Masukkan bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk, hirisan halia dan secubit garam, kacau sehingga bau harum..
- Masukkan kentang yang dipotong kecil. Masakkan untuk seketika..
- Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau sehingga semua sebati. Tambah sedikit air supaya masakan tidak kering. Masak selama lebih kurang 15 minit, teruskan tambah sedikit air dan kacau setiap ketika..
- Cucuk isi ayam dengan garfu untuk pastikan sudah masak. Gaul dan rasa sedikit, taburkan garam dan penambah perasa dengan cubitan dan rasa lagi sehingga enak dimakan. Taburkan sedkit bawang merah goreng paket untuk hiasan..
- Ayam masak kicap yang menyelerakan sudah sedia untuk hidangan bersama..
Ayam masak kicap legend & sambal padu ingin membuat tempan bole terus. Resepi Ayam Masak kicap mudah yang Sedap dimakan bersama nasi panas! Kacau dan tutup, biarkan sehingga ayam menjadi empuk. Ayam masak kicap ialah hidangan yang paling sinonim dengan rakyat Malaysia. Ada ratusan menu yang berasaskan kicap yang telah diolah resepinya.