Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Appetizing Ayam Masak Kurma

Ayam Masak Kurma.

Ayam Masak Kurma You can have Ayam Masak Kurma using 15 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ayam Masak Kurma

  1. Prepare of ekor ayam.
  2. You need of biji bawang bombay sederhana besar.
  3. You need of bawang putih.
  4. It's of inci halia.
  5. Prepare of kuntum bunga lawang.
  6. Prepare of biji buah pelaga.
  7. It's of kuntum bunga cengkih.
  8. Prepare of kulit kayu manis.
  9. It's of sdb minyak masak.
  10. Prepare of paket kecil rempah kurma (brand apa-apa pun tak kisah).
  11. Prepare of biji ubi kentang.
  12. Prepare of air.
  13. It's of santan pekat (kara).
  14. It's of asam keping.
  15. You need of Garam dan gula melaka@nisan@gula kelapa secukup rasa.

Ayam Masak Kurma instructions

  1. Basuh dan rendam bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan kulit kayu manis dalam air. Ketepikan..
  2. Tumbuk kasar bawang bombay, bawang putih dan halia..
  3. Panaskan minyak masak. Toskan rempah empat sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis) dan tumiskan hingga naik bau. Masukkan bahan tumbuk tadi. Tumis hingga naik bau..
  4. Tambahkan rempah kari kurma yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak..
  5. Masukkan ayam dan kentang. Kacau rata..
  6. Biarkan seketika supaya turun jus dari ayambdan isi ayam sedikit masak@putih. Masukkan air..
  7. Bila menggelegak tambahkan santan..
  8. Masukkan asam keping dan gula melaka @ gula kelapa @ nisan, biarkan menggelegak hingga ayam dan kentang empuk sempurna..
  9. Tutup api. Perasakan dengan garam mengikut citarasa sendiri..