Recipe: Appetizing Ayam Masak Kurma
Ayam Masak Kurma.
You can have Ayam Masak Kurma using 15 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ayam Masak Kurma
- Prepare of ekor ayam.
- You need of biji bawang bombay sederhana besar.
- You need of bawang putih.
- It's of inci halia.
- Prepare of kuntum bunga lawang.
- Prepare of biji buah pelaga.
- It's of kuntum bunga cengkih.
- Prepare of kulit kayu manis.
- It's of sdb minyak masak.
- Prepare of paket kecil rempah kurma (brand apa-apa pun tak kisah).
- Prepare of biji ubi kentang.
- Prepare of air.
- It's of santan pekat (kara).
- It's of asam keping.
- You need of Garam dan gula melaka@nisan@gula kelapa secukup rasa.
Ayam Masak Kurma instructions
- Basuh dan rendam bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan kulit kayu manis dalam air. Ketepikan..
- Tumbuk kasar bawang bombay, bawang putih dan halia..
- Panaskan minyak masak. Toskan rempah empat sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis) dan tumiskan hingga naik bau. Masukkan bahan tumbuk tadi. Tumis hingga naik bau..
- Tambahkan rempah kari kurma yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak..
- Masukkan ayam dan kentang. Kacau rata..
- Biarkan seketika supaya turun jus dari ayambdan isi ayam sedikit masak@putih. Masukkan air..
- Bila menggelegak tambahkan santan..
- Masukkan asam keping dan gula melaka @ gula kelapa @ nisan, biarkan menggelegak hingga ayam dan kentang empuk sempurna..
- Tutup api. Perasakan dengan garam mengikut citarasa sendiri..