Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Appetizing Kaki ayam masak kicap

Kaki ayam masak kicap. Selamat datang ke channel Dapur Keluarga Ku. Menu yang saya nak kongsikan hari ini menu yang senang saja iaitu kaki ayam masak kicap. Kaki Ayam Ikut selera. #sabahanfood Resepi -kaki ayam(sudah di rebus) -bawang merah -bawang putih -halia -serai -sedikit air -sos tiram -kicap pekat -kicap manis -maggi cukup rasa.

Kaki ayam masak kicap Ayam masak kicap is one Malay dish which is commonly found in Malaysia or even in Indonesia. The Malay word 'ayam' refers to chicken, 'masak' means cook and 'kicap' brings the meaning of soy sauce. This sweet and spicy chicken dish uses a blend of spices along with a combination of dark soy sauces. You can cook Kaki ayam masak kicap using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kaki ayam masak kicap

  1. Prepare of kaki ayam segar.
  2. It's of biji bawang besar.
  3. Prepare of biji bawang putih.
  4. It's of serai.
  5. You need of halia.
  6. It's of sudu serbuk kunyit.
  7. Prepare of kicap tongnam @ 125ml.
  8. You need of sos ikan knife @ 50ml.
  9. You need of kicap manis ABC @ 50 ml.
  10. It's of air.
  11. It's of maggi cukup rasa.
  12. You need of garam.
  13. It's of penambah perasa.
  14. Prepare of minyak masak.

Marinate chicken with salt and turmeric powder. Tuang sedikit minyak bijan, kicap masin ke atas ayam. Akhir sekali, taburkan bawang goreng dan hiaskan dengan sayuran. Tumis bawang bombay dan bawang goreng dengan minyak sehingga bau naik.

Kaki ayam masak kicap step by step

  1. Penyediaan: Potong dan ketuk bawang putih, bawang besar dan serai. Tidak perlu potong terlalu kecil. Potong halia seperti kepingan. Letakkan di tepi dahulu..
  2. Penyediaan: Perap dan gaulkan kaki ayam dengan kicap tongnam, kicap manis ABC dan sos ikan knife. Letakkan di tepi dahulu..
  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Biarkan minyak panas dahulu, dan masukkan bawang putih, bawang merah, serai dan halia. Masakkan sehingga bau harum dan warna kekuningan..
  4. Masukkan perapan kaki ayam dan serbuk kunyit. Gaul sehingga bercampur dan masukkan air. Kacaukan masakan setiap ketika. Masakkan ayam selama lebih kurang 40minit dan tambah air jika semakin kering. Jika kicap kelihatan kurang pekat ketika air kurang, boleh tambahkan kicap lagi..
  5. Tekankan isi kaki ayam dengan garfu. Jika masih keras, masakan untuk seketika lagi. Jika sudah lembut, masukkan maggi cukup rasa, garam dan penambah perasa. Rasakan dahalu sebelum dihidang. Jika sudah enak, boleh dihidangkan untuk hidangan semua..

Masukkan sos tomato, cili giling, tomato, kicap masin dan ayam. Ayam masak kicap or chicken cooked in soy sauce recipe uses soy sauce, oyster sauce, tomato sauce, and chili paste for a deliciously sweet and Ayam Masak Kicap Pedas or the Spicy Soy Sauce Chicken ready to be served with steam rice. Looks can be deceiving and this dish actually taste great! Resepi ayam masak kicap style gorengan ayam. Tekstur ayam yang lembut dicampur dengan rasa kicap manis dan rempah ratus menjadikan resepi ini sangat menarik dan menggiurkan.