Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Delicious Apam Mekar Tembikai Gebu

Apam Mekar Tembikai Gebu.

Apam Mekar Tembikai Gebu You can cook Apam Mekar Tembikai Gebu using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Apam Mekar Tembikai Gebu

  1. You need of 🍉 3 biji telur A.
  2. You need of 🍉 2 cawan gula.
  3. You need of 🍉 1 sudu bsr ovallete.
  4. You need of 🍉 1 sudu teh esen vanila.
  5. You need of 🍉 3 cawan tepung gandum - di ayak.
  6. Prepare of 🍉 1 cawan air aiskrim soda.
  7. Prepare of 🍉 pewarna kuning, merah & hijau.
  8. You need of 🍉 coklat rice.

Apam Mekar Tembikai Gebu step by step

  1. Pukul telur, gula, ovallete & esen vanila dgn high speed selama 8 minit hingga kembang & gebu.
  2. Masukkan tepung gandum & air aiskrim soda. Pukul sebati dlm 2 minit.
  3. Bahagi adunan 4 bahagian. Tiga adunan di campur dgn pewarna merah, kuning & hijau. Satu bahagian lagi dibiarkan putih/plain. Adunan merah & kuning di campur dgn coklat rice. Masukkan semua adunan ke dlm piping bag.
  4. Letap papercup saiz 8 ke dlm acuan apam. Picit adunan merah & kuning hingga hampir penuh acuan. Kemudian picit adunan putih secara nipis. Picit pula adunan hijau secara nipis jgk. Akhir sekali celup pencungkil gigi ke dlm pewarna hijau & buat corak tembikai.
  5. Kukus di dlm pengukus yg telah di didihkan selama 10 minit dengan api paling besar.