Recipe: Delicious Apam Mekar Tembikai Gebu
Apam Mekar Tembikai Gebu.
You can cook Apam Mekar Tembikai Gebu using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Apam Mekar Tembikai Gebu
- You need of 🍉 3 biji telur A.
- You need of 🍉 2 cawan gula.
- You need of 🍉 1 sudu bsr ovallete.
- You need of 🍉 1 sudu teh esen vanila.
- You need of 🍉 3 cawan tepung gandum - di ayak.
- Prepare of 🍉 1 cawan air aiskrim soda.
- Prepare of 🍉 pewarna kuning, merah & hijau.
- You need of 🍉 coklat rice.
Apam Mekar Tembikai Gebu step by step
- Pukul telur, gula, ovallete & esen vanila dgn high speed selama 8 minit hingga kembang & gebu.
- Masukkan tepung gandum & air aiskrim soda. Pukul sebati dlm 2 minit.
- Bahagi adunan 4 bahagian. Tiga adunan di campur dgn pewarna merah, kuning & hijau. Satu bahagian lagi dibiarkan putih/plain. Adunan merah & kuning di campur dgn coklat rice. Masukkan semua adunan ke dlm piping bag.
- Letap papercup saiz 8 ke dlm acuan apam. Picit adunan merah & kuning hingga hampir penuh acuan. Kemudian picit adunan putih secara nipis. Picit pula adunan hijau secara nipis jgk. Akhir sekali celup pencungkil gigi ke dlm pewarna hijau & buat corak tembikai.
- Kukus di dlm pengukus yg telah di didihkan selama 10 minit dengan api paling besar.