Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Delicious Apam Pandan Tapai

Apam Pandan Tapai.

Apam Pandan Tapai You can have Apam Pandan Tapai using 13 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Apam Pandan Tapai

  1. It's of Bahan A.
  2. It's of gula pasir.
  3. You need of air pandan (blender daun pandan dengan air kemudian sukat).
  4. It's of garam.
  5. You need of Bahan B.
  6. It's of tepung gandum.
  7. It's of tapai nasi (lenyek ngan sudu bagi halus).
  8. You need of santan.
  9. Prepare of yis.
  10. Prepare of Bahan C (gaul sebati & kukus 10 minit).
  11. It's of biji kelapa parut (putih je).
  12. You need of secubit garam.
  13. It's of *loyang 8'inci-sapu loyang dengan cutter dengan minyak dahulu.

Apam Pandan Tapai instructions

  1. Cara ~masak bahan A hingga gula larut... sejukkan ia.
  2. ~sebatikan kesemua bahan B & tuangkan air pandan yang telah sejuk.. gaul hingga sebati dan tapis...
  3. ~masukkan kedalam loyang dan masukkan cutter.. peram selam 1 jam...
  4. ~kemudian kukus didalam pengukus yang telah kita panaskan terlebih dahulu selama 35 minit dengan api sederhana besar...
  5. ~siap.. angkat dan buka cutter time panas-panas.. bole la dihidangkan ngan kelapa....
  6. .
  7. .
  8. .
  9. .
  10. .