Recipe: Delicious Apam Pandan Tapai
Apam Pandan Tapai.
You can have Apam Pandan Tapai using 13 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Apam Pandan Tapai
- It's of Bahan A.
- It's of gula pasir.
- You need of air pandan (blender daun pandan dengan air kemudian sukat).
- It's of garam.
- You need of Bahan B.
- It's of tepung gandum.
- It's of tapai nasi (lenyek ngan sudu bagi halus).
- You need of santan.
- Prepare of yis.
- Prepare of Bahan C (gaul sebati & kukus 10 minit).
- It's of biji kelapa parut (putih je).
- You need of secubit garam.
- It's of *loyang 8'inci-sapu loyang dengan cutter dengan minyak dahulu.
Apam Pandan Tapai instructions
- Cara ~masak bahan A hingga gula larut... sejukkan ia.
- ~sebatikan kesemua bahan B & tuangkan air pandan yang telah sejuk.. gaul hingga sebati dan tapis...
- ~masukkan kedalam loyang dan masukkan cutter.. peram selam 1 jam...
- ~kemudian kukus didalam pengukus yang telah kita panaskan terlebih dahulu selama 35 minit dengan api sederhana besar...
- ~siap.. angkat dan buka cutter time panas-panas.. bole la dihidangkan ngan kelapa....
- .
- .
- .
- .
- .