Recipe: Delicious Ayam Goreng Cili Padi
Ayam Goreng Cili Padi.
You can cook Ayam Goreng Cili Padi using 8 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Goreng Cili Padi
- You need 1/2 of ekor ayam - dipotong kecil.
- It's 8 of biji bawang merah kecil (wajib).
- Prepare 4 ulas of bawang putih.
- You need 8 of tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah).
- Prepare 1 of sudu kecil garam (untuk perap ayam).
- It's 2 of sudu kecil serbuk kunyit.
- You need 1/2 of sudu kecil garam (untuk cilipadi).
- You need of Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis.
Ayam Goreng Cili Padi instructions
- Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing..
- Hiris bawang merah kecil dan bawang putih.Tumbuk kasar cili padi bersama garam..
- Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Masukkan bawang merah dan putih. Masak hingga layu..
- Masukkan cili padi tumbuk dan kacau goreng..
- Bila dah garing sikit bawang cili, masukkan ayam goreng tadi. Besarkan api dan gaul rata ayam. Bawang cili tadi akan jadi kering dan garing. Boleh tutup api. Siap..
- Tips 1 : Garam cukup dalam ayam dan cili padi tadi. Jadi tak perlu tambah lagi masa menumis..
- Tips 2 : Mesti guna bawang merah kecil sebab kita nak bawang garing. Kalau guna bawang besar tak jadi garing..