Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Delicious Ayam Goreng Cili Padi

Ayam Goreng Cili Padi.

Ayam Goreng Cili Padi You can cook Ayam Goreng Cili Padi using 8 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Ayam Goreng Cili Padi

  1. You need 1/2 of ekor ayam - dipotong kecil.
  2. It's 8 of biji bawang merah kecil (wajib).
  3. Prepare 4 ulas of bawang putih.
  4. You need 8 of tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah).
  5. Prepare 1 of sudu kecil garam (untuk perap ayam).
  6. It's 2 of sudu kecil serbuk kunyit.
  7. You need 1/2 of sudu kecil garam (untuk cilipadi).
  8. You need of Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis.

Ayam Goreng Cili Padi instructions

  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing..
  2. Hiris bawang merah kecil dan bawang putih.Tumbuk kasar cili padi bersama garam..
  3. Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Masukkan bawang merah dan putih. Masak hingga layu..
  4. Masukkan cili padi tumbuk dan kacau goreng..
  5. Bila dah garing sikit bawang cili, masukkan ayam goreng tadi. Besarkan api dan gaul rata ayam. Bawang cili tadi akan jadi kering dan garing. Boleh tutup api. Siap..
  6. Tips 1 : Garam cukup dalam ayam dan cili padi tadi. Jadi tak perlu tambah lagi masa menumis..
  7. Tips 2 : Mesti guna bawang merah kecil sebab kita nak bawang garing. Kalau guna bawang besar tak jadi garing..