Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Delicious Nasi Ayam Penyet 2.0

Nasi Ayam Penyet 2.0.

Nasi Ayam Penyet 2.0 You can have Nasi Ayam Penyet 2.0 using 28 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Nasi Ayam Penyet 2.0

  1. Prepare of Bahan Ayam :.
  2. Prepare 4 of ketul ayam (saya guna chicken ribs).
  3. It's 2 liter of air (untuk merebus).
  4. Prepare 2 of inci halia (diketuk).
  5. Prepare 1 of inci lengkuas (diketuk).
  6. You need 1 helai of daun salam (bay leaves).
  7. Prepare 3 ulas of bawang merah (ditumbuk kasar).
  8. You need 2 ulas of bawang putih (ditumbuk kasar).
  9. It's 2 of inci kunyit hidup (ditumbuk kasar).
  10. Prepare 1 of biji limau nipis.
  11. You need 1 of sudu besar garam.
  12. Prepare Sedikit of minyak masak (untuk menggoreng).
  13. Prepare of Bahan Nasi :.
  14. Prepare 1 1/2 cawan of beras.
  15. Prepare of Air rebusan ayam ☝🏼.
  16. It's of Bahan Sambal :.
  17. You need 5 of biji cili besar (dipotong).
  18. Prepare 3 of biji cili padi (jika suka pedas, lebihkan cili).
  19. You need 1 of biji bawang besar (dihiris tebal).
  20. It's 3 of biji tomato (dipotong besar).
  21. You need Sedikit of minyak (untuk menggoreng).
  22. It's 1 of inci belacan.
  23. You need 1/2 of besar gula.
  24. Prepare 1 sudu teh of garam.
  25. Prepare of Bahan Tambahan :.
  26. You need 1 keping of tempe (dipotong dan digoreng kunyit) - tak de stok.
  27. It's Sedikit of keropok ikan.
  28. Prepare 1 of biji telur masin (dibelah dua).

Nasi Ayam Penyet 2.0 step by step

  1. Masukkan lengkuas, serai, halia, daun salam dan bahan2 yg ditumbuk (bawang merah, bawang putih, dan kunyit hidup) ke dalam periuk berisi air. Masukkan ayam, kuib ayam, garam dan perahan air limau nipis. Masak sehingga mendidih @ ayam masak separuh. Angkat dan toskan..
  2. Untuk Nasi : Beras dibasuk bersih dan ditoskan. Kemudian masukkan ke dalam periuk nasi bersama-sama air rebusan ayam tadi (sukat air dan beras betul-betul, supaya nasi yang dimasak tidak mentah atau terlalu lembik). Masak seperti memasak nasi biasa (boleh guna periuk nasi. macam hakak masak atas dapur je).
  3. Untuk Sambal : Bawang besar, cili besar, cili padi dan tomato digoreng dengan sedikit minyak. Goreng sekadar layu sahaja. Tidak perlu sehingga garing. Tutup api..
  4. Masukkan ke dalam blender. Masukkan juga belacan, garam dan gula. Kisar sehingga lumat. Sedia untuk dihidang..
  5. Panaskan minyak masak. Goreng ayam sehingga garing. Angkat dan toskan minyak. Guna lesung batu untuk penyetkan ayam yang telah digoreng..
  6. Cadangan Hidangan : Hidang ayam penyet dan sambal bersama-sama dengan nasi ayam, sambal, telur masin, keropok ikan dan timun. Jika ada tempe dan kacang panjang lagi sedap. Selamat mencuba 😊.