Recipe: Delicious Nasi Ayam
Nasi Ayam.
You can cook Nasi Ayam using 17 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Nasi Ayam
- Prepare of Ayam.
- It's 3 of ketul ayam bahagian peha.
- You need 3 of pot beras.
- You need 1/2 cawan of kicap.
- You need 5 ulas of bawang kecil.
- It's 2 ulas of bawang putih.
- You need 1/2 of inci halia.
- Prepare 2 of tangkai daun sup.
- It's 1/2 of sudu kecil garam.
- It's 1 of biji tomato.
- It's of Salad (kat rumah takde salad, saya guna kobis).
- It's of Cili.
- It's 5 batang of cili merah.
- You need 2 ulas of bawang putih.
- You need 1 of sudu besar asam jawa Adabi.
- You need 1/2 of sudu besar gula.
- Prepare 1/2 of sudu kecil garam.
Nasi Ayam step by step
- Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk hingga lumat. Panaskan minyak dan tumis hingga naik bau. Masukkan ayam dan 6 gelas air. Rebus hingga ayam masak. Boleh lebihkan air sebab kita akan guna untuk masak nasi dan sup untuk hidang..
- Keluarkan ayam. Perap dengan kicap dan sos tiram selama 30 minit. Goreng ayam hingga garing. Angkat dan potong kecil-kecil. Kicap perapan jangan buang..
- Untuk nasi, selepas beras dibasuh isikan air menggunakan sup ayam tadi. Saya masak macam biasa, guna periuk elektrik. Untuk sup pula, gunakan sup yang kita dah buat rebus ayam tadi. Taburkan daun sup..
- Untuk buat kicap, guna kicap lebihan perap ayam, cuma tambahkan lagi kicap dan 5 sudu sup ayam..
- Untuk cili, blend cili, bawang putih dan air asam jawa. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. Dah siap boleh hidangkan..